tips herstel na vreemdgaanVreemdgaan kan tot grote problemen leiden. Voor jezelf, je partner en je relatie. Ik heb 9 tips voor herstel na vreemdgaan op een rij gezet om je op weg te helpen bij deze moeilijke situatie.

1. Zorg goed voor jezelf, voor veerkracht.
Er is geen snelweg uit deze situatie. Het vraagt doorzettingsvermogen en inspanning om hier goed uit te komen. Maar het is moeilijk dit probleem aan te gaan als je erg van slag bent, veel stress hebt en misschien wel erg angstig of depressief bent. De eerste tip is dan ook: zorg goed voor jezelf. Zorg dat je het dagelijks leven aankunt. Probeer stresstriggers te beperken en steunbronnen te zoeken.

2. Beheers je boosheid
Hoe boos je ook bent, maak de ander niet kapot. Demoniseer je partner niet; veroordeel het overspel, maar niet de persoon. Verneder de ander ook niet door dit aan niet-relevante derden te vertellen. Uit je boosheid op een constructieve manier. Meer hierover: https://www.youtube.com/watch?v=DK9uF9hywH4

3. Lieg niet
Hoe bang je ook bent voor de gevolgen: lieg niet tegen je partner. Dat maakt het echt alleen maar erger en moeilijker. Je hoeft geen seksuele details te vertellen, die zijn meestal onnodig pijnlijk, maar wees eerlijk over wat er is gebeurd of speelt.

4. Leer goed met elkaar over het overspel te praten
Door de hevige emoties zoals pijn, onzekerheid, boosheid, stress, angst, maar ook schaamte en schuldgevoel, kan het moeilijk zijn over het overspel te praten. Maar voor de bedrogen partner is het wel belangrijk om een globaal beeld te krijgen van wat er heeft gespeeld (hoe lang, hoe intensief, was het emotioneel en/of fysiek intiem). Doseer deze gesprekken en stop met praten zodra jullie merken dat het teveel of te heftig wordt. Ook is het belangrijk om te bespreken hoe jullie met de kinderen en anderen omgaan mbt dit onderwerp. Lukt dit niet, zoek dan hulp van een relatietherapeut.

5. Zoek naar de oorzaak van het vreemdgaan
Een beeld krijgen van de oorzaak van vreemdgaan, biedt handvatten om het in de toekomst te voorkomen. Echter, als jullie nog niet goed met elkaar kunnen communiceren of nog erg uit balans zijn, is het te vroeg om dit onderwerp samen te bespreken. Alles op zijn tijd. Wel kan de overspelige partner voor zichzelf al antwoorden gaan zoeken. Dat is ook een vorm van verantwoordelijkheid nemen voor een fout. Bovendien is het fijn jezelf beter te begrijpen als je bent vreemdgegaan.

6. Stop met de affaire, ook als je niet weet wat je wilt
Als je je relatie wilt redden, is het logisch dat de affaire moet stoppen. Maar ook als je niet weet wat je wilt, omdat je zo hevig verliefd bent of houdt van de ander, maar je vast partner ook niet kwijt wilt, is het nodig om met de affaire te stoppen. Door de affaire krijg je geen goed beeld van hoe je relatie met je partner kan worden. Je partner zit daarvoor ook teveel in de stress. Hier lees je meer over je minnaar of minnares loslaten. Als het moeilijk is, zoek dan hulp van een coach, therapeut of psycholoog.

7. Vertrouwen herstellen en risico nemen
Vertrouwen herstellen begint bij eerlijkheid, maar behelst meer dan dat. Het gaat ook over je echt verplaatsen in je partner, de pijn en angst van je partner binnen laten komen en daar goed mee omgaan. Voor de bedrogen partner is het belangrijk om op een gegeven moment emotioneel risico te nemen door je partner weer te vertrouwen. Dat gaat gepaard met angst, maar jezelf in bescherming blijven nemen staat op den duur de verbinding in de weg. Laat je partner stapje voor stapje weer dichterbij komen en geef hem of haar stap voor stap meer ruimte.

8 Helende gesprekken voeren
Hoe help je als vreemdgaande partner de innerlijke wonden helen? Dat kan ten eerste pas als er weer veiligheid in de relatie is. Daarvoor moet alle contact met de derde gestopt zijn en dienen er open en eerlijke gesprekken gevoerd worden. Je gaat je niet kwetsbaar opstellen bij iemand waar je bang voor bent. Als het weer veiliger is, is het belangrijk om de wonden voorzichtig te benaderen en onderzoeken. Wat doet er nog pijn, welke aspecten aan het overspel, welk gevoel geeft dit? Een steunende, empathische reactie helpt de wonden verzorgen en verzachten.

9 Samen sterker verder 
Als je kiest om bij elkaar te blijven, kun je kijken hoe je jullie relatie in de toekomst kunt beschermen tegen een derde. Bovenstaande tips helpen daar al bij. Als je weet waardoor het is gebeurd, weet je ook wat je moet aanpakken. Als dat samen niet lukt, zoek dan hulp. Andere vragen zijn: hoe kunnen jullie blijven zorgen voor goede communicatie, welke gewoonten kunnen jullie ontwikkelen voor een sterke relatie?