Geregeld mailen mensen mij in paniek, omdat ze zijn betrapt op vreemdgaan. Hun partner is woedend, helemaal van slag, soms zijn ze het huis uit gezet of naar zolder verbannen. Het ís ook heftig. Jullie zitten in een crisissituatie. Hoe kom je hier goed doorheen? Hoe beperk je de schade? Wat moet je doen als je bent betrapt op vreemdgaan?
Geen overhaaste beslissingen
Mensen nemen soms grote beslissingen gedreven door emoties. Dat zijn meestal niet de beste beslissingen. En hevige emoties zijn er nu, net als stress. Het is heel heftig om te ontdekken dat je partner is vreemdgegaan. En ook om betrapt te worden en het effect op je partner te zien. Door alles emoties en stress komt er letterlijk minder zuurstof bij je verstand (cortex). Het is dus belangrijk om geen van beide nu grote besluiten te nemen. Als de emoties en de stress wat zijn gezakt, kun je weer wijzer met de situatie omgaan. Dat kan wel even duren.
Niet liegen als je bent betrapt op vreemdgaan
Het vreemdgaan ontkennen is niet verstandig. Partners vinden het liegen meestal erger dan het overspel zelf. Ik begrijp dat het eng is om de waarheid te vertellen, je bent bang voor de reactie van je partner. Maar liegen maakt je nog onbetrouwbaarder. En leugens staan tussen jullie in en geven jou ook stress. Wat ik vaak meemaak is dat mensen een beetje de waarheid vertellen en een beetje liegen. Ook dat geeft het vertrouwen een extra knauw als het uitkomt. Soms weten partners veel meer dan je denkt en testen ze of je de waarheid spreekt. Want juist openheid en eerlijkheid helpen bij het herstel van vertrouwen.
Niet steeds een beetje vertellen
Ook het stukje bij beetje, verspreid over maanden, vertellen wat er is gebeurd, werkt averechts. Vaak gebeurt dit omdat de partner blijft aandringen: ik geloof je niet, wat is er nog meer gebeurd? En dan vertel je toch maar dat het al langer speelde, er toch seks is geweest, je toch wel gevoelens hebt voor de ander. Zo krijgt je partner steeds opnieuw een klap, net nu hij of zij een beetje hersteld is van de eerste klap. Het is beter om in één keer te vertellen wat er is gebeurd, hoe eng en heftig dit ook is. Als je te bang bent om dit te doen, kan relatietherapie of individuele coaching je hierbij helpen.
Niet alle details vertellen
Details vertellen maakt het overspel alleen maar extra pijnlijk. Ze doen er vaak niet toe. Of er seks was, hoe vaak ongeveer en of de seks veilig was, is natuurlijk geen detail. Of de ander lekker zoende, welke standjes jullie deden en in welk hotel je bent geweest wel. Als je wat verder bent en beter weet waar je naar op zoek was, weet je ook beter welke aspecten aan het overspel ertoe doen en kun je die toelichten. Bijvoorbeeld dat de seks speelser was, dat je je daardoor aantrekkelijker en vrijer voelde. En dat dit er kennelijk toe doet voor jou. Of dat je je machtiger voelde en dat deze behoefte te begrijpen is vanuit je jeugd met een dominante moeder. Dan kun je onderzoeken naar hoe het thema ‘macht’ in je relatie speelt en wat jullie ermee kunnen.
Zorg voor communicatie
Het kan zijn dat je partner je nu niet wil zien. Jij bent nu onveilig geworden voor hem of haar. Steun van naasten kan je partner helpen hier doorheen te komen. Maar wacht niet te lang met praten. Laat weten dat het belangrijk is om te praten en dat je dit graag wilt. Het is moeilijk, maar vermijd het gesprek niet uit angst of schaamte. Dat zie ik bij veel mensen die hun partner hebben bedrogen, en dat maakt je partner juist bozer, onzekerder, achterdochtiger en gestrester.
Het is raadzaam om selectief te zijn in de mensen aan wie je vertelt wat er is gebeurd en het aantal te beperken. Het kan vervelend zijn om met oordelen geconfronteerd te worden. En als jullie het zelf op een gegeven moment achter jullie willen laten, wil je niet dat er steeds weer naar gevraagd wordt.
Maak afspraken over uitjes
In het begin is het handig om niet veel weg te zijn voor privé-dingen. Als je ergens naartoe moet, bijvoorbeeld wilt sporten of een belangrijke verjaardag hebt, kan het zijn dat je partner hierdoor stress heeft. Overleg met je partner wat hij of zij aan kan en nodig heeft als je weg bent. Misschien is het fijn als je tussendoor even belt of appt. Je kunt ook afspreken hoe laat je thuis bent en je daar natuurlijk aan houden. Op deze manier laat je zien dat je partner belangrijk voor je is.
Vergelijk je partner niet met je minnaar/minnares
Het is funest voor je partners zelfvertrouwen als je zegt dat je minnaar of minnares slanker, beter in bed, of romantischer was, etcetera. Het is makkelijker om het spannend en bijzonder te hebben met iemand die je maar af en toe ziet. Dan heb je alle aandacht voor elkaar en niet met zijn of haar ochtendhumeur of andere nare trek te maken. In een vergelijking komt je partner er altijd bekaaid vanaf, het is niet eerlijk. Het gaat ook niet om de ander, maar om wat jij zocht, voelde, vond bij de ander. Wat is de oorzaak van de affaire? Wat zegt dat over jouw gevoelens en behoeften en jullie relatie?
Contact verbreken minnares/minnaar
Als je bij je partner wilt blijven, of twijfelt daarover, kun je het beste al het contact met je minnaar of minnares verbreken. Ook als je je vaste relatie wilt stoppen, is het respectvol om dit tijdelijk te doen om je relatie goed af te ronden. Het kan moeilijk zijn je minnaar of minnares los te laten, maar het is het beste om je nu te focussen op je vaste relatie en daar verantwoordelijkheid voor te nemen. Op deze manier kunnen jullie ook in rust uitzoeken of jullie met elkaar door willen en kunnen. Als je de ander langere tijd hebt gezien, kun je het contact respectvol verbreken, dus niet met een appje, maar bel of spreek kort af. Verteld je partner dat je dit gaat doen.
Geef je partner tijd
Je partner heeft een emotionele klap gekregen. Het is een trauma. Hoe groot of klein hangt van veel factoren af, maar dit is heftig voor je partner. Jij bent ook onveilig geworden voor je partner. Die weet nu niet meer wat hij of zij aan je heeft, wie je bent, wat jullie relatie voor jou betekent. Het is belangrijk dat je je partner tijd geeft om te herstellen en weer vertrouwen te krijgen. Maak genoeg tijd maakt om te praten, vaak vele keren over hetzelfde. Sla niet zelf op de vlucht en trek je ook niet terug omdat het heftig is.
Stel grenzen bij agressie
Sommige partner reageren met agressie als ze hun partner hebben betrapt op vreemdgaan. Dat kan fysiek, maar ook met woorden en daden. Ze kunnen bijvoorbeeld je werk op de hoogte stellen van je overspel, je voor de naarste dingen uitmaken, of dreigen de kinderen bij je weg te halen. Ook al heb je een fout gemaakt, het is belangrijk om agressie duidelijk te begrenzen. Dit is niet acceptabel. Ga weg als dit niet lukt en zeg dat je weer wilt praten als hij of zij stopt met de agressie. Ga even naar buiten als het hoog oploopt, of ergens logeren als dat nodig is. Tot je partner zichzelf kan beheersen. Laat wel steeds weten dat je begrijpt dat je partner boos is en dat dit terecht is. Je moet de boosheid incasseren, maar bij agressie een grens stellen.
Betrek de kinderen er niet bij
Soms ontdekken de kinderen het vreemdgaan. Dat is heel moeilijk voor ze, ze komen in een loyaliteitsconflict. Neem verantwoordelijkheid en vertel het zelf aan je partner. Als de kinderen van het vreemdgaan weten, vertel dan dat dit iets tussen jou en hun andere ouder is. Zij mogen zich niet met jullie relatie bemoeien. Wel ben jij als ouder tegengevallen en kun je daarover praten. En empathisch omgaan met hun gevoelens daarbij, schiet niet in de verdediging. Als de kinderen er niets vanaf weten, hou dat dan zo, het is ingewikkeld voor ze. Het is wel goed om te vertellen dat jullie problemen hebben, want ze merken vast de stress en emoties. Probeer ze vertrouwen te geven dat jullie je best doen om eruit te komen.
Laat zien dat je partner belangrijk voor je is
Veel partners denken als ze hun man of vrouw hebben betrapt op vreemdgaan: ik ben kennelijk niet belangrijk voor je, anders had je het nooit gedaan. Het is heel moeilijk om te geloven dat je veel betekent voor je partner als die je zoveel pijn doet. Dus behalve antwoorden geven op vragen van je partner, ontdekken wat maakte dat je het deed, is het heel belangrijk dat je laat zien dat je partner belangrijk voor je is. Dat doe je door emotioneel beschikbaar te zijn (luisteren, je inleven, empathisch reageren), maar ook met gebaren, je partner ontzien van huishoudelijk en zorgtaken, door uitjes te organiseren, echt oog te hebben voor je partner.