affaire partner missenIn mijn praktijk merk ik vaak hoe moeilijk het voor cliënten is om je affaire partner los te laten. De verliefdheid gaat maar niet over, je blijft je affaire partner missen, dat kan zwaar zijn en voor twijfel zorgen. Liefdesverdriet is heftig. Hoe ga je daarmee om? 10 adviezen.

1 Kies echt met wie je verder wilt

Het is belangrijk om echt te kiezen met wie je door wilt. Kies vanuit jezelf, probeer je niet te laten leiden door verwachtingen of emoties van anderen. Als je bij je partner blijft omdat je het hem of haar niet wilt aandoen dat je weggaat, of voor de kinderen blijft, is het moeilijk om je affaire partner los te laten. Dat lukt doorgaans alleen als je echt uit jezelf voor je partner kiest.

Weet je niet met wie je verder wilt, wees daar dan eerlijk over. En zoek uit of je nog genoeg motivatie en gevoelens hebt om te proberen de relatie met je partner te laten werken. Het is moeilijk om weer gelukkig met je partner te zijn als er zoveel problemen zijn en iemand anders in je hoofd en hart zit. Je moet dus echt zelf met je partner door willen en goed weten waarom je dit wilt.

2. Neem goed afscheid

Ik merk vaak dat cliënten de affaire niet goed afsluiten. Ofwel ze doen het vluchtig omdat hun partner het overspel heeft ontdekt, ofwel omdat ze zich schuldig voelen naar de affaire partner. Goed afscheid nemen houdt in dat je aan elkaar vertelt wat je voor elkaar hebt betekend, uitlegt waarom je de keuze maakt die je maakt en elkaar vragen stelt en beantwoordt die belangrijk zijn. Zonder dit afscheid is het moeilijker. Je kunt dan overwegen met je partner te overleggen of je je affaire partner nog één keer kunt zien om afscheid te nemen.

3. Accepteer en erken je emoties

Een relatie beëindigen doet altijd pijn en wordt gevolgd door een rouwproces. Accepteer dat je gevoelens hebt voor je affaire partner en dat deze gevoelens misschien niet meteen verdwijnen. Het is cruciaal om eerlijk tegen jezelf te zijn over de situatie en jezelf niet te veroordelen omdat je deze emoties hebt. Tegen emoties vechten is zoiets als een golf tegen proberen te houden. Het kost veel energie en uiteindelijk overspoelt de golf je. Je kunt beter leren surfen op de golven.

4. Beëindig het contact

Als je nog contact met je minnaar of minnares hebt, is het cruciaal om deze definitief te beëindigen. Doorgaan met het contact zal het alleen maar moeilijker voor je maken om verder te gaan en kan meer pijn veroorzaken bij alle betrokkenen. Hier lees je meer over je minnaar of minnares loslaten. Als het moeilijk is het contact te stoppen omdat je bijvoorbeeld collega’s bent of elkaar bij school tegenkomt, maak dan de afspraak dat je elkaar wel groet, maar niet in gesprek met elkaar gaat, behalve als het nodig is voor iets praktisch.

5. Denk na over de oorzaken van de affaire

Begrijpen waarom de affaire plaatsvond, kan inzicht geven in welke behoeften niet werden vervuld in je primaire relatie of in je leven. Het kan ook helpen voorkomen dat je in de toekomst soortgelijke keuzes maakt. Als je de oorzaken begrijpt, dan is het belangrijk dat je er iets mee doet en met je partner erover praat. Ook kan het nuttig zijn een therapeut of coach in te schakelen om te onderzoeken hoe de zwakke plekken in jezelf of je relatie versterkt kunnen worden.

6 Concentreer op je primaire relatie

Als je door wilt met je vaste partner, probeer dan je energie en aandacht te richten op het verbeteren van die relatie. Open communicatie met je partner over je gevoelens en zorgen is belangrijk, maar soms erg moeilijk. Het kan voor je partner confronterend zijn om te horen over je gevoelens voor de ander, het gemis, je verdriet. Dat betekent niet dat je het voor jezelf moet houden. Een goede relatie houdt in dat gevoelens en behoeften van beide er mogen zijn en je daar empathisch op probeert te reageren en samen onderzoekt wat dan helpt. Als je relatie in een crisis is, doordat het overspel net is uitgekomen, kun je het onderwerp nog een tijdje laten rusten.

7.Wees realistisch over je affaire partner en de affaire

Je weet het vast wel: een affaire wordt niet geplaagd door sleur, het ongemak van samenwonen, of dagelijkse beslommeringen. Het is helpend als je je affaire partner zo realistisch mogelijk ziet, dus ook de mindere eigenschappen. Vaak projecteren mensen allerlei verlangens op de affaire partner. De verlangens zijn wel belangrijk, maar meestal is het niet realistisch te denken dat je affaire partner echt aan al die verlangens zal voldoen op de lange termijn.

8. Zoek steun

Praat met vrienden, familieleden of een therapeut over je gevoelens. Als je je gehoord, begrepen en gesteund voelt, wordt je leed draaglijker. Het is ook normaal dat als je iets moeilijks meemaakt, je in herhaling valt en vaker hetzelfde vertelt. Dit is een rouwproces, het heeft tijd nodig en het scheelt enorm als je erover kunt praten en je je gesteund voelt.

9. Doe aan zelfzorg

Zorg goed voor jezelf, fysiek en emotioneel. Doe dingen die je normaal gesproken energie en voldoening geven, zoals hobby’s, lichaamsbeweging of tijd doorbrengen met dierbaren. Ook als je er nu niet veel plezier in hebt. Probeer ook mensen of dingen die je veel energie kosten en je kunt mijden, even links te laten liggen.

10. Vergeef jezelf

We maken allemaal fouten en het is essentieel om jezelf te vergeven voor je overspel. Hier lees je meer over vergeven. Als je jezelf afkraakt krijg je onnodig veel last van nare gevoelens en wordt het moeilijker. Wees aardig voor jezelf en zie jezelf niet als dader, maar als mens, met sterke, fijne, goede eigenschappen en moeilijke kanten en imperfecties. Je bent niet je overspel, je bent meer dan dat.

Als het erg moeilijk voor je is om met je emoties om te gaan en verder te gaan, overweeg dan om hulp te zoeken bij een therapeut of coach. Ze kunnen begeleiding en ondersteuning bieden om je door dit proces te helpen navigeren. Onthoud dat genezing van een affaire een langdurig proces kan zijn, maar met tijd, moeite en zelfcompassie is het mogelijk om verder te gaan.