Als cliënten mij niet kunnen bezoeken, kunnen ze gebruik maken van Whatsapp advies. Dat doet Simone. Ze heeft een affaire beëindigd en door relatietherapie ging het beter met haar huwelijk. Maar de Corona crisis gooit roet in het eten. ‘Ik mis mijn minnaar. Wat nu?’
‘Hai Lisette, Het gaat niet zo goed. Ik merk dat ik mijn minnaar mis. Ik denk weer veel aan hem. Terwijl het juist de goede kant op ging. Ik had het gevoel dat ik mijn minnaar aan het loslaten was, maar het lijkt wel of ik terug bij af ben. Ik voel me onvrij en denk veel aan mijn minnaar. Wat kan ik doen? Groetjes, Simone’
Vreemdgaan en gebrek aan autonomie
De vraag bij overspel is altijd: waar was je naar op zoek? Naar welke versie van jezelf? Naar welk gevoel? Ik weet dat het bij Simone ging om autonomie en vrijheid. Als moeder en partner voelde ze zich alleen nog maar een verlengstuk van haar gezin. Autonomie gaat om je eigen beslissingen kunnen nemen. Simone had het gevoel dat ze veel verantwoordelijkheden had en aan verwachtingen moest voldoen. Ze miste ruimte voor zichzelf.
Vrij zijn in verbinding
Verbinding en autonomie zijn geen tegengestelde behoeften in relaties. Vaak is het zo dat hoe dieper de verbinding (door beide open, ontvankelijk en emotioneel betrokken te zijn) is, des te meer autonomie een relatie kan verdragen. Je voelt dan beide: ik ben belangrijk voor mijn partner, mijn partner waardeert mij, ik kan op hem/haar bouwen. Daardoor kun je beide ook een eigen leven hebben, eigen beslissingen nemen, naast jullie gezamenlijke leven en keuzes.
Aandacht van een minaar geeft zelfvertrouwen
Tegelijkertijd gaf de minnaar Simone zelfvertrouwen. Door de aandacht van de minnaar voelde zij zich bijzonder en belangrijk. In haar huwelijk waren zij en haar man te vanzelfsprekend voor elkaar geworden. Gebrek aan aandacht geeft op een diep niveau, misschien niet bewust, het gevoel niet belangrijk of leuk genoeg te zijn voor je partner, niet de moeite waard. Als er dan iemand is die je ziet staan en wilt, dan krijg je iets waar je misschien onbewust al lang naar hunkerde. Aandacht krijgen van onze geliefde is onmisbaar, het geeft ons de bevestiging dat we ertoe doen voor de ander, speciaal zijn, dat hij ons ziet. Dat kunnen we dan voelen. Het weten is niet genoeg, we moeten het geregeld ervaren.
Je minnaar loslaten en verbinding met je partner
Nadat Simone’s man het overspel ontdekte gingen ze in relatietherapie. Een huwelijkscrisis vergroot de betrokkenheid bij de relatie en daardoor voelen mensen zich vaak weer belangrijk voor hun partner. Ze hadden diepe gesprekken en veel aandacht voor elkaar. Hierdoor groeide hun verbinding, merkte Simone hoe belangrijk ze voor haar man was en kon ze haar minnaar loslaten. De verbinding met je partner en het loslaten van een minaar zijn communicerende vaten. Hoe sterker de verbinding, het gevoel ertoe te doen voor je partner, des te makkelijker het is om je minnaar los te laten. En vice versa.
Weer onvrij zijn en minder aandacht voor elkaar
Maar nu is door de Corona maatregelen het leven klein en onvrij geworden. Het tegenovergestelde van wat Simone zocht: autonomie, vrijheid, ruimte voor zichzelf. En wellicht heeft het Corona-virus ook de aandacht van Simone en haar man voor elkaar gekaapt. Ineens zijn er andere dingen belangrijk, ben je je beide aan het aanpassen aan een nieuwe realiteit. Heel begrijpelijk dat Simone hiermee worstelt.
Deze tips gaf ik Simone:
- ‘Praat met je man over je worsteling. Het is misschien moeilijk voor hem om te horen, maar wel belangrijk dat hij weet waar je mee zit. En het opkroppen maakt het risico op terugval groter. Door je gevoelens en behoeften te delen kan er verbinding ontstaan. Luister ook naar hem, vraag hoe hij zich voelt, hoe hij jullie relatie in deze lastige tijd ervaart.
- En zorg elke dag voor me-time buiten de deur, minstens een half uur. Maak een wandeling, ga een stuk fietsen, hardlopen, skaten, wat dan ook. Even de boel de boel laten en iets voor jezelf doen is onmisbaar voor iedereen. In normale tijden kun je daarnaast ook minimaal een hele avond iets voor jezelf doen: met vriendinnen uitgaan, een cursus volgen, iets wat je leuk vindt. En misschien lukt dat nu op een andere manier ook.
- Probeer ook geduld met jezelf te hebben en aardig voor jezelf te zijn. Het kost tijd om een minnaar geestelijk en emotioneel los te laten en je relatie te herstellen en verbeteren.
- En tot slot: neem de stem van de verslaving niet serieus. De laatste is op korte termijn bevrediging gericht en niet op wat op lange termijn goed voor je is en wat je belangrijk vindt. Houdt dat voor ogen.
- Als het praten met je man moeilijk is, kun je weer in relatietherapie gaan. En als je erg twijfelt of je door wilt met je man of toch voor je minnaar wilt kiezen, of beter wilt begrijpen waarom je vreemdging, of als je begeleiding nodig hebt bij het loslaten, kan ik je coachen.’