Je minnaar of minnares loslaten, de affaire beëindigen, kan onmogelijk lijken. Of misschien heb je het al gedaan, maar vind je het moeilijk. Misschien denk je dat je nooit echt los van hem of haar komt. Ik leg hier uit met een blog en video (je kunt kiezen) hoe je je minnaar of minnares loslaat.
‘Ik kan mijn minnaar / minnares niet loslaten’
Misschien denk je dit en heb je ook gedachten als:
‘Ik kom hier nooit overheen’
‘Ik word nooit meer gelukkig’
‘Ik voel niet hetzelfde verlangen naar mijn partner’
‘We zijn soulmates, tweelingzielen’
‘Ik kan hem/haar niet missen’
Deze gedachten kunnen als waarheid ‘voelen’, maar zijn het niet.
Waarom is een affaire zo intens?
Stofjes als dopamine, serotonine en noradrenaline, die vrijkomen bij een affaire, kleuren de manier waarop je de affaire ervaart. Door de spanning van het geheim, de beperkte tijd samen, het elkaar niet helemaal ‘hebben’, worden veel van die stofjes aangemaakt en voelt een affaire heel intens en bijzonder. Als je verliefd bent is het kermis in je hoofd. Dat heeft effect op je lichaam en geest, je raakt als het waren ‘onder invloed’. Dit betekent niet dat de ander of de affaire niets te betekenen hebben. Maar je bent niet jezelf.
Ondertussen komt je partner er bij een vergelijking bekaaid af. En misschien weet je dit rationeel wel, je voelt alleen niet dat het echt zo is.
Het voelt zo goed bij je minnaar/minnares
Wat het ook moeilijk maakt om je minaar of minnares los te laten is dat hij of zij je een goed gevoel geeft. Het gevoel dat je lééft, gezien wordt, bijzonder bent, ertoe doet. Het geeft misschien ook een vrij gevoel, bij hem/haar ben je los van alle verantwoordelijkheden en dagelijkse beslommeringen. Misschien ben je heel anders, ontdek je nieuwe kanten van jezelf, ben je seksueler, romantischer, gevoeliger, grappiger. Je kunt je zelfs afvragen of het nu echt om de minnaar of minnares gaat of om het gevoel dat hij of zij je geeft.
Als je stopt met het zien van je minaar of minnares, kan hij of zij niet meer zorgen dat jij je goed voelt. Die net ontdekte leuke kant van jezelf, dat heerlijke gevoel, je raakt het kwijt. Daarvoor in de plaats komt rouw en misschien ook wanhoop.
Verslaafd aan je minnaar of minnares; aan de affaire
De realiteit is: affaires zijn verslavend; emotioneel, fysiek, en geestelijk. Er zijn een paar delen in de hersen bij betrokken:
- Het beloningscentrum: dit deel zorgt dat bepaalde gedragingen een lekker gevoel geven, vooral gedragingen die te maken hebben met het voortbestaan van de soort, zoals eten en seks. Hierbij komt het stofje dopamine vrij en dat geeft een fijn gevoel en is verslavend.
- Het geheugen: Het positieve gevoel bij de handelingen wordt in het geheugen opgeslagen. Het worden krachtige herinneringen die een sterk verlangen oproepen. Dit maakt dat ’terugval’ op de loer ligt.
- De neocortex: Hier zetelt het verstand. Dit deel kan ervoor zorgen dat je verstandig handelt, geen schadelijke dingen doet. Dit deel raakt bij sterke emoties en stress als het ware verlamd; het functioneert minder goed. Dat maakt dat je risico’s neemt en dingen doet die niet verstandig zijn.
Loslaten betekent afkicken
Dit betekent dus dat je moet afkicken als je de affaire beëindigt. Het is als het ware een strijd tussen je verstand en je verslaving. Je kunt in je hoofd de verslaving en je verstand horen spreken. ‘Nog één keer maakt niet uit, volgende week/keer verbreek ik het contact echt’, tegenover: ‘Nu neem ik echt geen contact meer op, ik ga voor mijn gezin’. Naar welke stem luister je? Dat is je keuze. Als je afstand neemt van je minnaar of minnares, zal je vanzelf afkicken. Een kwestie van volharding, het kost tijd. En als je begint te ontnuchteren, kun je met steeds meer afstand naar de affaire kijken, naar je minnaar of minnares en naar jezelf. Je wordt weer helder, het wordt steeds makkelijker. Je kunt nu pas ontdekken wat de affaire je leert over jezelf en je relatie.
Nog meer je minaar of minnares loslaten
Wat belangrijk is en kan helpen bij het loslaten is het zoeken naar antwoorden op belangrijke vragen als: wat maakte dat ik hieraan begon, waar was ik naar op zoek, wie was ik bij mijn ‘minnaar/minnares’, welk gevoel zocht ik, welk deel van mijzelf zocht ik. Ook kun je onderzoeken wat jouw verwachtingen van een relatie zijn, wat realistisch is en wat echt onmisbaar voor jou is in een relatie. Door de aandacht te verleggen naar jezelf en je relatie, laat je je minaar of minnares nog meer los. Daarnaast kamp je met allerlei emoties en is het belangrijk daar goed mee om te gaan. Je verliest iemand waaraan je gehecht bent, gevoelens voor hebt, je voelt je schuldig, schaamt je misschien ook, en misschien ben je bang dat het uitkomt of om je partner te verliezen. Zowel de gevoelens toelaten, ze delen, als afleiding zoeken helpt je er doorheen.
Een gedachte die helpt met je minnaar of minnares loslaten
Misschien goed om je te realiseren: relaties met minnaars of minnaressen werken bijna nooit nadat je je partner verlaten hebt. De minnaar of minnares vraagt zich al snel af of hij/zij jou wel kan vertrouwen. En na een breuk met je partner is je situatie en stemming alles behalve romantisch. Ik beweer niet dat geen enkele minnaar of minnares de ware is, dat kan het geval zijn. Maar dit kun je pas beoordelen als je afgekickt bent, als de verliefdheid voorbij is.
Tips bij het loslaten van je minnaar of minnares
Het loslaten voorbereiden
- Maak een lijst met voordelen van je minnaar of minnares loslaten.
- Neem een bewust besluit, een voornemen is niet genoeg, prik een datum.
- Maak afspraken met jezelf (wat doe je niet meer, wat juist wel).
- Verzin wat je doet als het verlangen de kop op steekt, welke afleiding je dan zoekt (douchen, hardlopen, etc.).
- Bedenk welke situaties voor ’terugval’ zorgen (zoals drinken, dat maakt je zwakker).
Wat niet helpt bij loslaten:
- Je voornemen niet aan je minnaar of minnares te denken.
- Gevoelens onderdrukken of opkroppen.
- Het op basis van wilskracht proberen vol te houden.
- Jezelf straffen door jezelf te veroordelen.
- Zelfmedelijden om je liefdesverdriet of de puinhoop in je leven.
- Toegeven aan depressieve gevoelens.
Wat wel helpt bij loslaten:
- Je gevoelens aangaan, zoals schaamte, verdriet, schuldgevoel, lage eigenwaarde, wat het ook is.
- Jezelf confronteren met de realiteit, met jezelf, met hoe je bezig bent. Vraag je af: wat voor persoon wil ik zijn? Wat moet ik doen om mijzelf te respecteren?
- Herken de stem van verslaving in je hoofd en luister naar je verstand.
- Aangaan wat er niet goed zat, in jezelf, je relatie, je leven.
- Verantwoordelijkheid nemen voor je daden.
- De moed niet opgeven, ook niet bij terugval. Leer ervan.
- Je richten op je relatie en behoeften, daar verantwoordelijkheid voor nemen.
Hulp bij het loslaten van je minnaar of minnares
Omdat het zo moeilijk is je minnaar of minnares los te laten, is het verstandig hulp te zoeken. Een steun in de rug. Bijvoorbeeld van:
- Iemand die je steunt, zoals een vriend of vriendin. Die je kunt bellen om te zeggen: ik kan het niet, ik weet het niet meer. Die je op het rechte pad helpt blijven.
- Een relatietherapeut (als je partner er vanaf weet).
- Een coach, of psycholoog.
Mijn hulp bij het loslaten van je minnaar of minnares
Mijn hulp bestaat uit het geven van steun en vertrouwen, het vinden van je intrinsieke motivatie, het verwerken van emoties, het herkennen van niet-werkende gedachten en je geest bedwingen, het vergroten van zelfinzicht, het helpen met het oplossen van je problemen en je soms (mild) een spiegel voorhouden. Uiteraard stem ik mijn aanpak af op jouw behoefte. Hier lees je meer over coaching.