kan mijn man weer van mij houdenVoor mensen die niet in therapie kunnen of niet tot de volgende sessie kunnen wachten heb ik een oplossing: Whatsapp advies. Annelies maakt hier gebruik van en wil weten of haar man, die verliefd is geworden op een ander, weer van haar kan houden.

Man verliefd geworden op een ander

‘Hai Lisette, mijn man is afgelopen zomer verliefd geworden op een ander. Er is in ‘real life’ niet veel tussen hun gebeurd, maar online wel. Ze hebben foto’s en intieme dingen met elkaar gedeeld. Ik wil mijn man niet kwijt en hij heeft voor mij gekozen. Nu we maanden verder zijn, geeft hij echter aan dat zijn gevoel voor mij is veranderd. Het is niet meer zoals vroeger, hij heeft nu vriendschappelijke gevoelens voor mij. Kan dit nog goed komen? Kan hij weer van mij gaan houden? Groet, Annelies.’

Verliefdheid op een ander gaat niet om die ander

‘Hai Annelies. Wat een moeilijke situatie waarin jullie terecht zijn gekomen.
Bij verliefdheid op een ander, gaat het vrijwel nooit echt om de ander als persoon, al denkt de verliefde dat wel. Bijna altijd is het zo dat iemand onbewust verlangens op de ander projecteert. En dat draait om een combinatie van het verlangen naar een ander zelf – je wilt je bv energieker, jonger, vrijer, manlijker, vrouwelijker, avontuurlijker voelen – en hechtingsbehoeften, zoals gezien worden, gewaardeerd worden, bijzonder zijn voor je geliefde.

Behoeften en verlangens bevredigen bij een ander

Als er afstand is ontstaan in een relatie, ontstaat er ruimte om die behoeften en verlangens te proberen te bevredigen bij een ander. Vaak is er wel wat onvrede naar de partner geuit, maar niet duidelijk genoeg. En wat er geuit wordt is meestal slechts het topje van de ijsberg. Bijvoorbeeld onvrede over gebrek aan seks of aandacht. Het gebrek is één ding, wat vaak zwaarder weegt is het gevoel dat iemand dan krijgt: dat je niet belangrijk, de moeite waard, of niet goed genoeg bent voor de ander. Dit gevoel wordt vaak niet (goed) geuit en neemt toe als het probleem niet wordt opgelost. Dan ontstaat er afstand. Het is niet de schuld van de een of de ander dat er afstand in de relatie ontstaat, het is een wisselwerking. De een is niet duidelijk genoeg of uit zich te negatief, de ander is niet ontvankelijk genoeg, luistert niet goed en leeft zich te weinig in.

Verliefdheid verandert het brein

Als er eenmaal gevoelens voor een ander zijn, wordt het nog moeilijker. Verliefdheid verandert je hersenen en door allerlei stofjes krijg je intense gevoelens. Verliefdheid is een trucje van de natuur dat bedoeld is voor voortplanting. Maar iemand die verliefd is, neemt het heel serieus. Zijn brein werkt op dat moment anders: relativering is lastig, angst en andere gevoelens zijn minder aanwezig, waardoor iemand veel grotere risico’s neemt dan hij normaal zou doen. Ik merk geregeld bij klanten dat het een tijd duurt voor de verliefdheid echt over is en andere gevoelens weer terugkomen. Vaak schrikken klanten met terugwerkende kracht van wat ze gedaan hebben. Ze voelen pas weer wat ze op het spel hebben gezet, als ze ontnuchterd zijn.

Meer verbinding met jou: minder verliefd op de ander

In jullie geval is de kans ook aanwezig dat het gevoel weer terugkomt. Dus ja, ik denk dat je man weer van je kan houden. Het kan wel een jaar tot anderhalf jaar duren voor de verliefdheid echt over is. Het helpt om ondertussen aan jullie verbinding te werken. Belangrijk daarbij is dat jullie je gevoelens en behoeften delen. En dat jij bv niet, doordat je bang bent hem kwijt te raken, je boosheid en verdriet onderdrukt. Hij mag zien wat deze situatie met jou doet, dat stimuleert zijn emotionele betrokkenheid. Vice versa gebeurt dat ook als jij openstaat voor zijn worstelingen. Echt luisteren naar elkaar, doorvragen naar gevoelens en behoeften, je in elkaar inleven en empathisch reageren. En ook gewoon leuke dingen ondernemen samen. Het is helpend als jullie onderzoeken hoe je man zich in jullie relatie voelde voor hij op een ander viel. En wat hij bij de ander vond qua gevoel en kanten van zichzelf. Wat daarvan is belangrijk voor hem? Dat geeft handvatten voor jullie relatie.

Ik hoop dat je hiermee verder kunt. Veel sterkte.
Hartelijke groet, Lisette Wevers’

Hier lees je meer over Whatsapp advies