liefdesverdriet om getrouwde manHet is geen uitzondering dat een single vrouw een relatie met een getrouwde man krijgt. Hoewel we rationeel wel weten dat de meeste getrouwde mannen hun vrouw niet verlaten, gaan veel vrouwen toch voor de bijl. Zo ook mijn cliënt Rianne. We onderzoeken waarom ze aan de affaire begon en ik help haar het liefdesverdriet om de getrouwde man verwerken.

Een ferme handdruk krijg ik bij de kennismaking. Rianne (48) is manager bij een grote retailorganisatie, draagt een klassiek mantelpak en is tot in de puntjes verzorgd. Hoewel ze van buiten alles onder controle lijkt te hebben, voelt ze zich van binnen gebroken. “Ik ben helemaal kapot nu het uit is”, vertelt ze. “Ik was stapel op hem en hoopte dat hij voor mij zou kiezen.” Het liep anders.

Voor de bijl voor getrouwde man

Hij was een collega van een andere vestiging. Vanaf de eerste ontmoeting vond ze hem leuk, maar ze rekende nergens op, hij was getrouwd. Nadat hij bekende verliefd op haar te zijn, ging ze voor de bijl. Ze maakte meteen kenbaar dat ze een echte relatie wilde en geen minnares wilde zijn. Hij beloofde niets, maar sprak ook niets tegen. Doordat hij vaak negatief en wanhopig sprak over zijn vrouw had ze lang hoop dat hij haar zou verlaten. Na bijna een jaar werd ze het wachten zat en voelde ze zich steeds slechter. Ze wilde dat hij koos en vertelde dat aan hem. Vanaf dat moment merkte ze dat hij zich terugtrok en koud werd. Nu is het voorbij.

Getrouwde mannen kiezen niet voor minnares

Waarom komt ze bij mij voor coaching? Ze wil er met een deskundige over praten, iemand die niet oordeelt, aan wie ze haar verhaal kwijt kan. En ze wil begrijpen waarom ze eraan begon, want ze wil dit nooit meer meemaken. Ze wist best dat de meeste getrouwde mannen hun vrouw nooit verlaten. Van de bezette mannen die een buitenechtelijke relatie beginnen, kiest maar 1 à 2 procent uiteindelijk voor de minnares.

De getrouwde man heeft ‘best of both worlds’

Een affaire is meeslepend. Doordat het verboden is en de tijd om elkaar te zien beperkt is, is elke ontmoeting spannend en meeslepend. Je creëert een paradijs samen, vol passie en aandacht voor elkaar. De relatie kan lang romantisch blijven: er zijn geen huishoudelijke taken, of vieze sokken die de romantiek bederven. De getrouwde man heeft best of both worlds: een vrouw thuis die voor een stabiele basis zorgt (en vaak ook voor de kinderen) en een minnares die hem aandacht geeft en altijd in is voor een vrijpartij. Bij haar voelt hij dat hij leeft en kan hij zijn verantwoordelijkheden thuis en op het werk even vergeten. Vaak hebben deze mannen bindingsangst. Ze zijn bang zelf als het ware te verdwijnen als ze zich echt ‘geven’ aan hun vaste partner. In de affaire hoeven ze zich niet echt te verbinden en kunnen ze kanten tonen die thuis niet aan het licht komen. Door zich emotioneel niet exclusief aan één partner te verbinden, voelen ze zich autonomer. Hier lees je meer over hechtingsstijlen bij vreemdgaan.

Emotionele afweersystemen van minnaressen van getrouwde mannen

Na een aantal gesprekken begrijpt Rianne wat haar in de armen van de getrouwde man dreef. Ze was al lange tijd single en had veel pogingen gedaan een relatie te krijgen, maar dat leidde nergens toe. “En ik haat het om alleen te zijn, ik kan er niet aan wennen!” Deze situatie maakte haar gevoelig voor zijn charmes. Bevestiging, aandacht; dat was nu net waaraan ze behoefte had. En ook bij haar speelde een hechtingsprobleem. Ze was een afstandelijke vader en moeder gewend, het voelde daardoor vertrouwd dat haar minnaar niet werkelijk beschikbaar was. Daarnaast is voor veel mensen met een hechtingswond een veilige relatie saai, de ander is er gewoon voor je, dat is dus niet spannend.
Daarnaast speelde het emotionele afweersysteem ‘valse hoop’ een rol. Dit is een emotioneel afweersysteem dat we onbewust inschakelen om onszelf hoop te geven, omdat het bijvoorbeeld te pijnlijk is om onder ogen te zien dat een ander niet voor jou kiest. Valse hoop speelt bijna altijd een rol bij vrouwen die een relatie hebben met een getrouwde man. Maar ook het emotionele afweersysteem ‘ontkenning van behoeften’ speelt vaak; je ontkent dan je behoefte aan een man die er gewoon voor je is, op wie je kunt bouwen.

Liefdesverdriet om getrouwde man is heftig

Opnieuw single zijn en de liefdesverdriet vallen Rianne zwaar. We praten over haar gevoelens, maken er ruimte voor. Daarmee komt er als het ware zuurstof bij en kunnen de emotionele wonden helen. Daar is tijd voor nodig, liefdesverdriet is een een hevige vorm van rouw. Erover praten en het toelaten helpt, maar ook afleiding zoeken is belangrijk.
Daarnaast kijken Rianne en ik naar wat ze doet waardoor ze zich eenzaam voelt. Ze houdt vriendinnen op afstand, deelt haar verhaal en gevoelens niet, uit angst voor oordelen en sensatiezucht. Maar je kwetsbaarheid tonen aan goede vriendinnen zorgt dat je vriendschap met hen verdiept en dat je je verbonden voelt. Dat maakt je minder eenzaam en minder kwetsbaar voor een volgende getrouwde man. Je kunt ook je behoefte verwoorden: ‘Ik zou het fijn vinden als je me wilt aanhoren en niet oordeelt of advies geeft’.
Stap voor stap brengt Rianne verandering aan in haar leven. Ook op het werk neemt ze haar baas in vertrouwen over haar liefdesverdriet. Hij hoeft niet alles te weten, maar wel dat ze door een zware tijd gaat.