Liegen over vreemdgaan gebeurt veel. Uit angst of schaamte. Misschien vermoed je dat je partner vreemdgaat en liegt. Of je weet dat hij of zij is vreemdgegaan en bent bang dat je partner nog liegt. Hoe kun je liegen over vreemdgaan herkennen? Wat moet je met liegende partners?
Waarom liegen mensen over vreemdgaan?
Liegen heeft veel te maken met hoe we willen zijn. Liegen gaat over het overbruggen van de kloof van hoe je wilt zijn en hoe je werkelijk bent. Bij overspel speelt dit, niemand wil een bedrieger zijn, onbetrouwbaar zijn. Naast schaamte over de realiteit speelt angst een grote rol bij leugens. Er is bijvoorbeeld een wens om bij elkaar te blijven, de ander geen pijn te doen, de vrede te bewaren, om respect te krijgen of te behouden, of om ergens mee door te gaan wat je niet wilt missen. De vraag: waarom heeft mijn partner het nodig om te liegen, is dus cruciaal.
Je liegende partner blijven geloven
Mensen zijn in het algemeen goed van vertrouwen. We zijn sociale wezens en moeten op anderen vertrouwen. Als we steeds achterdochtig zijn kunnen we niet samenleven en samenwerken. Deze aangeboren neiging om te vertrouwen, zorgt ervoor dat vertrouwen na overspel ook weer kan herstellen. Maar er zijn ook mensen die te goed van vertrouwen zijn en tegen beter weten in een partner blijven vertrouwen die liegt en bedriegt. Dat kan naïviteit zijn, gewoonweg je niet kunnen voorstellen dat mensen in staat zijn om glashard te liegen. Het kan ook te maken hebben met een emotioneel afweersysteem, dat voorkomt dat je pijn voelt of iets moet doen wat je eng vindt (je partner verlaten). Een afweersysteem wat hierbij vaal speelt is ‘primaire afweer’. Je denkt dan dat het aan jou ligt: ik moet niet zo achterdochtig zijn, ik zie spoken.
Hoeveel waarheid heb je nodig?
Na overspel gaat de een te werk als een chirurg: alles onderzoeken, niets over het hoofd willen zien. De ander wil juist zo weinig mogelijk weten. Geregeld hoor ik van klanten: “Ik wil alle details weten van het overspel, anders ga ik zelf bedenken wat er is gebeurd en dat is erger.” Maar zo’n onderzoek naar de complete waarheid is bijna een uitnodiging om te liegen. Je partner wil je waarschijnlijk geen pijn doen of schaamt zich en voelt zich genoodzaakt om te liegen. Bovendien kun je bij je eigen hersenspinsels nog denken: dit is niet echt. De beelden die je in je hoofd vormt bij de verhalen die echt zijn, krijg je er daarentegen niet meer uit.
Doorslaan in leugens zoeken
Het kennen van allerlei details van het overspel is vaak onnodig pijnlijk. Sommige mensen lezen stiekem de mail van hun partner, of berichtjes op de telefoon, om te kijken of ze de ander op een leugen kunnen betrappen. Zoveel mogelijk willen weten en steeds checken of je partner de waarheid spreekt, heeft met een behoefte aan controle te maken. Begrijpelijk, want je voelt je niet meer veilig bij je partner als hij of zij is vreemdgegaan, maar het geeft ook veel stress. Er is een andere manier om te werken aan vertrouwen, dan het controleren. Het gata niet om je partner op leugens betrappen, maar om de waarheid te vinden.
Waarom heb je het nodig om te liegen?
Vertrouwen groeit als je merkt dat je partner echt betrokken bij je is, zich inleeft en zijn best doet voor jullie relatie en niet liegt over belangrijke zaken. Dat is wat anders dan dat hij alle pijnlijke details opbiecht. Het is bijvoorbeeld wel relevant om te weten wat de gevoelens waren of nog zijn voor de ander. En of er nog contact is. Je kunt ook vragen: heb je iets ontdekt wat je miste in je leven of onze relatie? Hoe voelde je je bij hem/haar? Wie was je bij de ander? Wat zocht je? Hoe is het voor je dat je hem/haar niet meer ziet? Wat voel je voor mij? Als je partner over deze belangrijke zaken liegt, is het moeilijk om verder te komen. De vraag: “Waarom heb je het nodig om te liegen?” kan dan helpen.
Leugens ontdekken
Er is een probleem als je partner blijft liegen over belangrijke zaken. Maar hoe weet je of dat gebeurt? Vaak heb je dan een onderbuikgevoel. Echter, door stress of angst na overspel, twijfel je misschien aan alles, ook aan jezelf en jouw gevoel. Pamela Meyer is auteur van het boek ‘Leugenaars spotten’ en vertelt in deze TED-talk waar mensen die getraind zijn om leugens te ontdekken op letten. Dit filmpje is vooral interessant voor mensen die vermoeden dan hun partner blijft liegen over belangrijke zaken.
Signalen dat mensen mogelijk liegen over vreemdgaan
- Formeel en afstandelijk taalgebruik (en zo gevoel van afstand geven van de minnaar/minnares)
- Nadrukkelijk ontkennen
- Verstijfde houding
- Te nadrukkelijk oogcontact of teveel naar beneden kijken
- Veel details vertellen ter afleiding
- Lichaamstaal spreekt verhaal tegen
- Minachtig over het wantrouwen
Wat doen als je denkt dat je partner liegt over vreemdgaan?
Stel vragen, hou het waardig, niet aanvallend, maar raap je moed bij elkaar en vraag wat je wilt weten, wat je niet gelooft. Agressief je partner verhoren werkt niet,