Op het moment van schrijven staat de scheiding van de Borsato’s volop in de belangstelling. Helaas schaadt de media aandacht voor de scheiding van de Borsato’s het vertrouwen van mensen die in zwaar weer zitten door overspel. Kort door de bocht wordt het verband tussen het vreemdgaan van Marco Borsato en de scheiding gelegd.
‘Als de Borsato’s overspel al niet overleven…’
“Als Marco Borsato en Leontien de affaire al niet overleven, dan heb ik er ook niet veel vertrouwen in”, zegt Mieke vanmiddag tegen mij. Ze heeft mijn hulp gezocht omdat ze heeft ontdekt dat haar man een verhouding heeft. Ik denk al dagen over een blog over de scheiding van de Borsato’s en de media-aandacht hiervoor. Het ergert mij dat de media de affaire met Iris de Hond als oorzaak neerzet. Dat is veel te kort door de bocht, zo eenvoudig ligt het nooit. En Mieke is niet de enige is die nu minder hoop heeft dat ze eruit komt met haar man.
Affaire hoeft niet dé reden te zijn van scheiding Borsato’s
Eerst was er de overvloed aan media-aandacht voor de affaire die Marco Borsato had met Iris de Hond. Nu niet lang daarna het stel de scheiding heeft aangekondigd, worden automatisch deze twee zaken aan elkaar gekoppeld: oorzaak – gevolg. Er wordt gespeculeerd over meer overspel door Marco Borsato, hij wordt neergezet als onbetrouwbare aandachtsjunk. En doen de media dat niet, dan leggen mensen zelf dat verband. Ja, als er vaker overspel is gepleegd, wordt het moeilijk (niet onmogelijk) het vertrouwen nog te herstellen. Maar we weten niet wat de oorzaak van de scheiding is. Feiten zijn: een faillissement en een burn-out. Dat kan ook tot uitputting van de partner leiden, die veel steun ‘moet’ bieden. Er kan zo te grote disbalans in geven en nemen ontstaan. Terecht dat het stel geen reden geeft, het is niemand uitleg verschuldigd. Wat ik wel weet is dat één affaire is geen reden van een scheiding hoeft te zijn. Bovendien: een affaire heeft altijd ook te maken met een zwakte in de relatie. Het zorgt dus niet alleen voor een relatieprobleem, er was al iets niet goed genoeg in de relatie. Hier meer over de oorzaak van een affaire.
Ontrouw een kans voor je relatie
Overspel beschadigt een relatie en de partner, dat staat buiten kijf. Hoeveel schade hangt van veel factoren af, maar meestal raakt de relatie in een crisis. En hoe moeilijk en pijnlijk het ook is, die crisis biedt ook een kans. Een stel is zelfden zo betrokken bij hun relatie en elkaar als na ontrouw. Ze zijn niet meer vanzelfsprekend voor elkaar en dat stimuleert. Als je er goed mee omgaat is de kans groot dat de relatie het overspel overleeft, en je een stel kan zelfs beter uit de crisis komen.
Soms overleeft een relatie overspel niet
Ja, soms herstelt een relatie niet na overspel. Het kan zijn dat de bedrogen partner erg kwetsbaar is, of eerder is bedrogen en elk risico dit nog een keer mee te maken wil uitsluiten. Het kan zijn dat de relatie al te zwak was en dit het laatste zetje was. En het kan zijn dat de overspelige partner vreselijk verliefd is en denkt zijn soulmate gevonden te hebben, wat maar zelden echt het geval is.
Relatie 2.0 na overspel
Maar de meeste stellen kunnen door het overspel hun relatie vernieuwen en met relatie 2.0 samen oud worden. Daarvoor is wel wat nodig, dat spreekt voor zich. Kort samengevat draait dit, naast betrokkenheid, om emoties uiten en ontvangen, inlevingsvermogen en sensitiviteit. Uiteraard moet de overspelige partner hier meer zijn best voor doen dan de ander, zeker in het begin. En daarnaast is het erg belangrijk dat er duidelijkheid komt over de betekenis van het overspel en er een diepgaand, gedeeld narratief komt. En dit alles is bij veel stellen mogelijk, soms met hulp.
Waarom roddelen over affaire Marco Borsato?
Waarom er zoveel aandacht voor het overspel van Marco Borsato en de scheiding is, heeft meer met onszelf te maken dan met de Borsato’s. Iedereen vreest bewust of onbewust ontrouw van zijn partner. Door over overspel te roddelen, bevestigen we met zijn allen dat trouw de norm is. Dat helpt ons met de angst voor ontrouw om te gaan. Het is fijn om weer even met zijn allen te voelen: dat moet je dus niet doen, want zie wat het resultaat is. De affaire van Marco Borsato als waarschuwing voor ons allen en vooral voor onze partner.
Overspel kan iedereen overkomen
Niemand is echt veilig voor overspel. Wel kun je het risico verkleinen door je partner niet als vanzelfsprekend te beschouwen. Vaak gaan we slordiger met onze partner om dan met vrienden. Gaat het toch mis, dan helpt het hopelijk te weten dat de gevolgen lang niet altijd zo desastreus zijn als nu lijkt door de framing van de scheiding van de Borsato’s door de media. Sterker: de relatie 2.0 kan echter en leuker zijn dan versie 1.0. Daarmee is ontrouw geen aanrader, dat spreekt voor zich. Ik wil geenszins afdoen aan de pijn en stress die het veroorzaakt.