Hoe ga je verder na een affaire? Ga je alleen verder, of samen? En hoe doe je dat op een goede manier? In dit blog bied ik je handvatten om er stap voor stap mee om te gaan.
Emoties als de affaire is uitgekomen
Een affaire is schadelijk voor een relatie en ook voor beide personen. Voor de een omdat de persoon op wie je het meest moet kunnen vertrouwen je heeft bedrogen. Dat haalt je onderuit. Voor de ander omdat het hebben van een geheim zorgt dat je je geweten en stress moet onderdrukken. Dat is ongezond en je kunt vervreemd van jezelf raken. De een is nu boos, verdrietig en bang. De ander is misschien verliefd en weet het allemaal niet meer en/of heeft meteen enorme spijt en is ook verdrietig, bang en boos op zichzelf. Zorg beide goed voor jezelf nu, zoek steun (en geen advies!) bij iemand die goed kan luisteren.
Op drie manieren verder na een affaire
In feite heb je nu de keuze uit drie opties. Vaak maken we onbewust zo’n keuze, maar nu kun je bewust kiezen.
- Je kunt meteen uit elkaar gaan, uit boosheid of als vlucht voor de boosheid, of omdat je de relatie al langer niet zag zitten. Zo rond je het niet goed af en daar krijg je later last van.
- Je kunt na de eerste gesprekken over wat er gebeurd is (fase 1) het onderwerp onder het tapijt vegen, dan hoef je niet nog meer moeilijke gesprekken aan gaan. Ook dit zal zich op termijn wreken. Er is geen echt herstel van pijn en vertrouwen.
- Je kunt er samen doorheen gaan, ervan leren, pijn en vertrouwen herstellen en daarna met een betere relatie dan ooit verder, of alleen verder, maar dan wel met meer wijsheid, nieuwe relatievaardigheden en een betere relatie met je ex.
Fase 1: Kiezen en crisis managen
Als je je partner wilt verlaten omdat je de relatie al had opgegeven, kun daar het beste eerlijk over zijn. Maar neem wel de tijd voor het uit elkaar gaan. Voor je partner is het belangrijk om antwoorden te krijgen en daar leer je zelf ook veel van. Als je twijfelt, stop dan met de affaire en zoek uit of je met je partner een goede relatie kunt krijgen. Dat ontdek je niet als er een derde in je relatie is. Die zorgt voor veel onveiligheid, waardoor de dynamiek heftig blijft of er steeds meer afstand of strijd ontstaat. Het is nu tijd om je minnaar of minnares los te laten. Neem goed afscheid en spreek echt af om geen contact met elkaar te hebben. Dit kan moeilijk zijn, maar het is het waard. Wat je later ook besluit, je staat er dan achter. Ga niet eindeloos twijfelen, ik heb al vaak gezien dat langer nadenken niet meer duidelijkheid geeft.
Jullie zitten in een crisis. Het belangrijkste is nu dat jullie de crisis niet erger maken (door elkaar te beschadigen met woorden en daden) en proberen het leven leefbaar te houden. Onderzoeken wat je nodig hebt om enigszins te blijven functioneren, je verantwoordelijkheden te kunnen nemen en in balans te zijn. Dit is een marathon, geen sprintje, dus zelfzorg is voor beide belangrijk.
Ook in fase 1: praten als de affaire is uitgekomen
Het is erg belangrijk om goed te praten als de affaire is uitgekomen. Dat is lastig. Vaak wil de ene partner veel praten, is misschien aanvallend, terwijl de ander vaak wat ruimte wil, uit zelfbescherming en om dingen op een rij te zetten. En hoe meer de een terugtrekt, des te meer de ander pusht en vice versa. Ook kan het zijn dat je beide vermijdend bent en gesprekken uit de weg gaat. Als je teveel of te weinig praat, kun je afspreken om er een uur per dag over te praten. Het is belangrijk dat boosheid geuit kan worden, zonder gemeen te worden. Ook zullen er veel vragen zijn: hoe, wat, waar, wanneer, met wie? Antwoorden geven en boosheid incasseren is verantwoordelijkheid nemen. Seksuele details vertellen/horen is vaak niet helpend en onnodig pijnlijk. Als dit lastig is, kun je in EFT relatietherapie gaan.
Fase 2: Verder na de affaire met de belangrijke vragen
Als er wat meer rust is gekomen en de eerste stress en boosheid is gezakt, kunnen jullie praten over de oorzaken. Wat maakte dat je dit deed, wat zocht je emotioneel en/of seksueel, welke versie van jezelf wilde je worden, wat heeft het met jullie relatie te maken en met jou zelf? Het is hierbij belangrijk te beseffen dat je samen verantwoordelijk was voor de staat van de relatie voor het overspel, maar dat er maar één iemand verantwoordelijk is voor het vreemdgaan. Het kan heel pijnlijk zijn om te ontdekken dat de relatie niet goed genoeg was voor de affaire. Toch is het goed om daarnaar te kijken, want zo ontdek je ook wat er beter kan en kun je daaraan werken.
Ook fase 2: omgaan met de emoties
Als eerste heftige emoties wat gezakt zijn en de minnaar of minnares is losgelaten, wordt de relatie langzaam weer veiliger. Je kunt nu beide ook meer je kwetsbaarheid laten zien. Waar heeft dit je in geraakt? Wat doet het meeste pijn? Hoe is het om dit gedaan te hebben? Waar ben je bang voor? Maar ook: wat heb je nodig in deze relatie, waar verlang je naar, en hoe is het om dat te vertellen? Het is belangrijk dat je elkaars kwetsbare gevoelens goed kunt ontvangen en niet defensief, rationeel of praktisch op elkaar reageert, maar empatisch. Als dit niet lukt, zoek dan begeleiding. Fase 2 is ook de fase waarin je goed een vergevingsgesprek kunt voeren.
Fase 3: De affaire achter jullie laten
Je hebt relatie 1.0 gehad, daarna kwam de crisis en als je daar goed doorheen gaat, krijg je relatie 2.0. Deze relatie is sterker, jullie zijn beide wijzer geworden en meer betrokken bij elkaar en jullie relatie. Het helpt om samen terug te blikken op waar jullie vandaan kwamen, doorheen zijn gegaan en waar jullie nu staan. Misschien kunnen jullie een ritueel bedenken om deze nieuwe fase in te luiden, te vieren. Jullie mogen trots op jezelf en elkaar zijn, dat jullie dit hebben doorstaan. Een relatie die geen crisis kan overleven, was nooit erg sterk. Jullie relatie is dat dus wel.