verliefd op een anderVerliefd op een ander, het kan iedereen overkomen. Hoewel het heerlijk kan zijn om verliefd te zijn, geldt dat meestal niet als je al een relatie hebt. Verlangen naar de ander is dan pijnlijk, verwarrend en soms bedreigend voor je relatie. Zo ook bij Mariska.

Tot over de oren verliefd op een ander

“Ik maak er een puinhoop van”, na een korte kennismaking steekt Mariska meteen van wal. “Ik ben nu al twee maanden heel intensief aan het appen met Joram. Ik heb hem op een feestje ontmoet, ik ben tot over mijn oren verliefd en sta op het punt om vreemd te gaan. We worden gewoon als twee magneten naar elkaar toegetrokken. Ik wil Michiel niet verlaten, ik houd van hem, maar ik kan alleen nog maar aan Joram denken. Ik moet de grootste moeite doen om thuis mijn hoofd erbij te houden en op mijn werk ben ik niet erg productief.”

Verliefdheid schakelt je verstand uit

Het is duidelijk dat Mariska in de greep is van een hevige verliefdheid. En dat is niet niks. Verliefdheid wordt ook wel vergeleken met de obsessive compulsive disorder, oftewel een stoornis met obsessief en dwangmatig gedrag. Door een verliefdheid raak je letterlijk je verstand een beetje kwijt. De frontale cortex, die voor zelfsturing zorgt, heeft minder grip op je. Dat is geen excuus om vreemd te gaan, maar verklaart wel het soms risicovolle gedrag van mensen die verliefd op een ander zijn.

Journalist Suzanne Rethans verliet haar man, met wie ze drie kinderen heeft, toen ze verliefd werd op een ander. In deze podcast van Saar magazine vertelt ze hoe ze hier jaren later op terugkijkt. In feite zijn er twee conclusies te trekken: stapelverliefd je partner verlaten maakt de kans op een nare scheiding en spijt achteraf groter én verliefdheid kan je de kracht geven om een partner waarbij je al lang ongelukkig was en die niet bij je past te verlaten.

Jezelf weerhouden van vreemdgaan

Mariska zoekt natuurlijk niet voor niets hulp in dit stadium. Er is veel om over te praten, maar ze heeft nu vooral één doel. Ze snapt dat ze een enorm risico neemt als ze vreemdgaat. “Ik word gek van mijzelf. Ik weet niet hoe ik mijzelf ervan moet weerhouden. Ik ben bang dat ik voor de bijl ga als Peter wat meer gaat aandringen. En ik ben bang voor de gevolgen. Ik heb er veel stress van. Het liefst zou ik vreemdgaan zonder consequenties. Mijzelf gewoon een tijdje laten gaan.”

Anticiperen op spijt

Ik vraag Mariska hoe het zou zijn als ze is vreemdgegaan. Hoe het zou zijn om daarna thuis te komen en met Michiel samen te eten, te praten en in bed te liggen. Ze krimpt een beetje in elkaar. “Daar wil ik juist niet aan denken, ik zou bang zijn, mij schuldig voelen, ik zou me verschrikkelijk voelen.” “Daaraan denken kan dus goed werken als je in de verleiding komt”, concludeer ik. Ze kijkt me aan en reageert niet. Dan knikt ze. Anticiperen op spijt kan je gedrag in de juiste richting sturen.

Waar ligt de grens

“Je zegt dat je op het punt staat om vreemd te gaan, hoe zie je het contact dat je nu met Joram hebt?”, vraag ik. Ze kijkt mij vragend aan en geeft niet meteen antwoord. Na een korte stilte antwoordt ze: “Natuurlijk weet ik wel dat ik te ver ga, maar ik zag het tot nu als iets tamelijk onschuldigs. Maar misschien heb je gelijk en ben ik al aan het vreemdgaan.” Dat is niet wat ik insinueerde, want elk stel heeft een andere definitie van vreemdgaan. Er zijn mensen die een flirt al te ver vinden gaan, en mensen die alleen met anderen naar bed gaan, scharen onder overspel. Het gaat erom hoe jij en je partner het zien. Maar belangrijke dingen voor je partner achterhouden is eigenlijk altijd verraad.

Verliefd op een ander voelt bedreigend

“En hoe zou het voor hem zijn dat jij verliefd bent op een ander?”, vraag ik. Open zijn over je verliefdheid kan helpen. Je eigen relatie vraagt dan aandacht, waardoor je je aandacht verlegt van degenen op wie je verliefd bent, naar je partner. Als je verliefd op een ander bent, is dat je zelf kunt voelen dat je ook nog van je partner houdt, maar vaak voelt die zich daar dan niet meer zeker van. Er ontstaat vaak stress en is er veel goede communicatie nodig. Als je daar goed mee omgaat, kan dit je relatie versterken. “Hij zou het daar vast moeilijk mee hebben”, antwoordt Mariska, “maar ik wil hem niet verlaten!”

Verliefd op een ander: er goed mee omgaan

Verliefdheid onderdrukken werkt niet, dat is als een bal onder water duwen. Vroeg of laat komt hij onbeheerst weer boven. Erkennen dat de verliefdheid er is en kijken hoe je er goed mee om kunt gaan, kan wel helpen. Je bent geen slecht mens als je verliefd op een ander bent geworden. Dat is voor mij vanzelfsprekend, maar ik merk geregeld dat mensen zichzelf of anderen veroordelen bij wie dit speelt.

Wat maakt dat je verliefd wordt op een ander

Iets waar je heel sterk naar verlangt is moeilijk los te laten. En wat verboden is, is spannend en heeft extra aantrekkingskracht. De vraag is ook: hoe ging het met jou en je relatie toen je verliefd werd, waar ben je verliefd op? Gaat het echt om de ander, of het gevoel dat je nu hebt door het contact met hem? Wat biedt dit contact je? Er is veel te onderzoeken. Verliefdheid op een ander is lastig, maar het kan je ook nieuwe inzichten in jezelf en je relatie geven.

Hier lees je meer over Verliefdheid in je hersenen
En hier lees je Je minnaar of minnares kunt loslaten

Ik ben als vreemdgaan therapeut en coach gespecialiseerd in het begeleiden van individuen met problemen door verliefdheid op een ander en vreemdgaan. Ik kan helpen de boel ontwarren, antwoorden vinden, emoties verwerken.