Verliefdheid geeft je het gevoel dat je lééft, het is een vibrerend, spannend gevoel. Verliefdheid is ook heel krachtig, het beïnvloedt je gedachten, doen en laten. Verliefdheid op een ander is moeilijk te negeren en beheersen. Dat heeft te maken met wat verliefdheid in je hersenen doet.
Wat is verliefdheid?
Verliefdheid is enerzijds een trucje van de natuur met als doel dat we ons voortplanten. Verliefdheid zorgt dat we al onze verlangens op een ander projecteren, dat we diegene niet kritisch bekijken en dat we enorm naar de ander verlangen. Als je verliefd bent, kun je het gevoel hebben dat je je soulmate hebt gevonden. Het kan ook voelen als thuiskomen. Je bent als het ware high van de stofjes in je brein.
Verliefdheid is anderzijds een onbewuste manier van onze geest om ons goed te voelen. Niet vlak, somber, leeg, mislukt, niet goed genoeg, of niet de moeite waard, maar vol leven, bijzonder, geweldig!
Wanneer word je verliefd?
Gemiddeld worden we zo’n 5 keer in ons leven verliefd. De een meer, de ander minder. Als je je helemaal goed voelt in je relatie zul je niet snel verliefd worden op een ander, maar het kan wel. In ieder geval zul je als het goed zit met de intimiteit (emotioneel en fysiek) niet snel vreemdgaan als je verliefd bent op een ander. Dan zul je eerder vertellen dat je verliefd bent en dat helpt. Naast gemis van iets belangrijks in je relatie, kunnen nare gebeurtenissen in je verleden of recent zorgen dan je openstaat voor verliefdheid. Als er iemand is gestorven, is er de behoefte om je heel levend te voelen. Als je van oud zeer bent afgesloten, is er de behoefte om weer te voelen. Verliefdheid helpt daarbij.
Wat doet verliefdheid in je hersenen?
Hersenscans van mensen die intens verliefd waren, toonden veel activiteit in het deel van het brein dat gericht is op het krijgen van een beloning. Dit gedeelte is ook betrokken bij verslavingen. Dopamine is het stofje dat voor het lekkere (belonende) gevoel zorgt. Daarnaast zorgen je hersenen dat er meer cortisol wordt aangemaakt. Dit veroorzaakt een stijging van testosteron bij vrouwen (meer lust) en daling ervan bij mannen (meer romantiek). De prefrontale cortex – het deel van de hersenen dat voor overzicht, nadenken en keuzes zorgt – is als het ware een beetje verlamd tijdens een verliefdheid.
Waardoor is verliefdheid zo dwingend?
Als je onderhevig bent aan een intense verliefdheid, voelt de keuze voor de ander niet als een vrije, weloverwogen keuze. Het overkomt je, je raakt euforisch, in de ban, je voelt het in je hele lichaam. Je wilt maar één ding. Je kunt haast niet anders dan er gehoor aan geven, aan deze oeroude evolutionaire roep, verpakt in een romantisch plaatje. Wetenschappers vergelijken verliefdheid ook wel met de obsessieve-compulsieve stoornis. Dat zegt genoeg.
Verliefdheid op een ander is vaak nog heviger
Het hebben van een geheim zorgt voor spanning, of ronduit stress. Daarnaast is er altijd te weinig tijd om degene op wie je verliefd bent te zien, wat het verlangen nog sterker maakt. De beloning als je de ander ziet is daardoor groter dan wanneer je de ander onbeperkt zou kunnen zien. Kortom: dit is intens, dit heeft echt raakvlakken met een verslaving. Het is moeilijk om dit te weerstaan.
Verliefdheid gaat over
Er komt altijd een moment waarop het euforische gevoel minder sterk wordt, de verliefdheid neemt af. Hierdoor gaat de prefrontale cortex weer meer regie nemen en kun je weer helder zien. Eigenlijk zie je de ander nu pas echt. De eerste irritaties ontstaan nu ook, wat je nog meer ontnuchterd. Langzaam wordt het steeds beter mogelijk om een afgewogen, bewuste keuze te maken.
Ben je verliefd op een ander? Of is je partner dat? Wil je hulp bij dit proces, samen of alleen? Ik coach mensen met problemen door vreemdgaan en geef relatietherapie aan stellen met problemen door vreemdgaan.
Filmpje verliefdheid in je hersenen