hoe kan ik mijn vrouw weer vertrouwen na vreemdgaanAls je partner is vreemdgegaan, is het vertrouwen weg. Hoe kan ik mijn vrouw weer vertrouwen na vreemdgaan, vraagt een klanrt mij. Een terechte vraag: een relatie zonder vertrouwen voelt onveilig en voldoet niet aan een emotionele basisbehoefte in een relatie. Gelukkig kan het vertrouwen na overspel weer herstellen.

Je partner controleren

“Ze heeft een code op haar Iphone en wil hem er niet af halen. Ik denk telkens dat ze weer met ‘hem’ appt.” Hij zegt het boos. Hij snapt niet dat zijn vrouw de code niet wil verwijderen. Zij is vreemdgegaan, zij heeft de klap uitgedeeld. “Ik had al langer een code op mijn Iphone”, legt zij uit. “De kinderen zetten er steeds apps op en maken filmpjes. Het heeft niets te maken met vreemdgaan.”

Het gaat vooral om vertrouwen na vreemdgaan

“Ik begrijp dat je een vervelend gevoel hebt bij haar codeslot”, reageer ik, “maar het gaat hier eigenlijk niet om het codeslot. Het gaat om angst en de behoefte aan controle. Denk je dat je angst weg is als je in haar telefoon kunt? Hij denkt even na en zegt dan: “Ik zou haar inderdaad met een codeslot ook nog niet vertrouwen. En ik word sowieso zenuwachtig als ze veel op haar Iphone zit.” Wat hij ervaart is typerend voor de gevolgen van overspel: een gevoel van onveiligheid bij je partner. Je weet niet meer wat je aan hem of haar hebt. Is de ander er voor je? Wie is hij, wat voelt hij? Daar kun je je erg onzeker over voelen. En het gaat hier ook om meer, ontdekken we al pratende. Als zijn vrouw hem toelaat op haar telefoon, voelt hij dat hij belangrijk voor haar is, er toe doet. Nu hij het niet mag, voelt hij zich er niet toe doen voor haar. En dat gevoel had het vreemdgaan natuurlijk al aangewakkerd.

Je onveilig voelen na vreemdgaan

Ik vraag hem wat meer over zijn gevoel te vertellen. “Als ze weg is, vooral als dit ’s avonds is, dan wordt ik gestrest. Helemaal als ze langer weg blijft dan ik verwacht. Het voelt alsof ik op drijfzand sta. Ik moet dan steeds de strijd met mijzelf aangaan, mijzelf overtuigen dat ze niet bij ‘hem’ is. Soms wil ik in de auto stappen om haar te controleren.” Die behoefte aan controle is begrijpelijk. Als we ons gestresst voelen, willen we graag iets doen. Dat is helaas lastig na overspel. Iemand gaan controleren, zal je niet geruster maken. Dus hoe deal je dan met de stress?

Erkennen dat er geen vertrouwen is

“En wat als je de strijd met je gedachten en je angst op zo’n moment niet aangaat? Als je op zo’n moment wantrouwend, gestresst en onzeker mag zijn van jezelf? En als je dit uit, in plaats van te praten over een codeslot?” Ik vraag het hem, omdat gevoelens wegdrukken veel energie kost en je zo niets verwerkt. Daarnaast is het goed om je gevoelens te uiten in een relatie, het zorgt ervoor dat je je gezien voelt, belangrijk voelt voor de ander. Mits die aandachtig luistert en zich in je verplaatst. En zien dat je partner begrijpt hoe erg dit voor jou is, dat het hem of  haar spijt, helpt het vertrouwen herstellen.

Met wantrouwen omgaan

Zijn vrouw heeft geluisterd, er staan tranen in haar ogen. “Hoe is het voor jou om dit te horen”, vraag ik. “Heel naar”, antwoordt ze meteen. Het komt uit de grond van haar hart. ‘Maar wat moet ik”, vervolgt ze. “De code van mijn Iphone halen, niet meer sporten, niet meer met vriendinnen afspreken?” Het is even stil. “Ja, misschien moet ik dat maar doen”, beantwoordt ze dan haar eigen vraag. Haar man sputtert tegen. “Dat wil ik niet echt, ik moet hier maar doorheen.”

Vertrouwen na vreemdgaan laten groeien

De eerste stap die je kunt zetten om het vertrouwen te laten groeien is je gevoelens delen. Bij jezelf onderzoeken hoe je je voelt en er dan woorden voor zoeken. Vertellen hoe het is om niet meer te vertrouwen, waarover je precies boos bent, hoe bang je je voelt en schuldig of vertwijfeld. Dat je je niet belangrijk voelt voor de ander, er niet toe voelt doen, niet goed genoeg, niet mooi genoeg, in de steek gelaten. Dat soort gevoelens. En de ander ruimte geven om zijn verhaal te doen. Echt luisteren naar elkaar en laten zien dat je de ander hebt gehoord, dat het binnen komt. Beide. Dit vinden veel stellen lastig, helemaal na overspel. Voor je het weet belandt je in een verwijtencircus. Dat is een van de veel voorkomende redenen om hulp te zoeken.

Het vertrouwen na vreemdgaan herstellen

Als je bent vreemdgegaan is het belangrijk dat je er bent voor je partner, voor zijn emoties, en dat je rekening houdt met hoe hij zich voelt. Het is geen slecht idee om tijdelijk je sociale momenten buiten de deur te verminderen, dat scheelt de ander veel stress. En zo’n gebaar is een mooie manier om te uiten dat hij belangrijk voor je is.
Gelukkig is er ook onze aangeboren neiging tot vertrouwen. We zijn erop ingesteld om anderen te vertrouwen, we willen graag vertrouwen. Dat is evolutionair. We moeten ook wel, als eenling zijn we veel te kwetsbaar. We zijn sociale wezens en je kunt alleen maar sociaal zijn als je anderen vertrouwt. Dus de natuur helpt een handje bij het vertrouwen herstellen na vreemdgaan.