vreemdgaan door slecht sekslevenVeel mensen denken dat vreemdgaan door een slecht seksleven komt. Daar lijkt het in eerste instantie ook vaak op, doordat de seks met de ander zo geweldig is. Maar vaak ligt er veel meer ten grondslag aan vreemdgaan dan een slecht seksleven. Om dit te begrijpen, moet je eerst weten wat maakt dat mensen wel een bevredigend seksleven hebben bij een lange relatie. Onderstaande video van Emily Nagoski gaat daar over.

Signaal van seksuele tevredenheid

Seksuologen en relatietherapeuten kunnen met één vraag beoordelen of het seksuele leven van stellen bevredigend is. De vraag gaat niet over de hoeveelheid seks of hoe bijzonder of spannend de seks is, dat zijn niet belangrijke factoren. De vraag luidt: Knuffelen jullie na de seks? Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat knuffelen na de seks dé indicator is van een prettig seksueel leven bij een lange relatie.

Als je niet spontaan zin in seks hebt

Als je niet spontaan zin in seks hebt, dan is dat geen probleem. Spontane lust kun je in meer of mindere mate hebben, maar daar hangt een bevredigend seksleven niet vanaf. Naast spontane lust is er ‘responsieve lust’. Als je prettige seks hebt met je partner, dan ben je ook bereid aan seks te beginnen als je op dat moment geen zin hebt. Je zult dan tijd maken en met elkaar in bed gaan liggen en jullie lichamen contact laten maken. Onze huid houdt van aanraking en ons lichaam wordt door dit huidcontact ‘wakker’. We komen uit ons hoofd en kunnen onze lichamen ons laten leiden. Dit proces heeft wel tijd nodig, zeker als je veel in je hoofd zit.

Voorwaarden voor een bevredigend seksleven

  1. De eerste voorwaarde is een sterke band, een vriendschap. Je voelt (het is geen rationeel weten) dan vaak: ik ben belangrijk voor je, je bent er voor mij. 
  2. De tweede voorwaarde is prioriteit geven aan seks. Je neemt beide het besluit dat seks ertoe doet voor je relatie. Daarmee zeg je ook: onze relatie is belangrijk voor mij, jij bent belangrijk voor mij. En als seks een probleem wordt, dan zijn we bereid de weg terug naar elkaar te vinden. Hoe je dat doet, dat volgt nu.

Geen bevredigend of goed seksleven

Als jullie seksleven niet bevredigend is, de seksuele intimiteit is ver te zoeken, dan staat iets tussen jullie in. Emily Nagoski noemt dat egels. Egels van frustratie, van eenzaamheid, van verdriet, van stress. Egels van ‘je bent er niet voor me’, van ‘je ziet me niet’, van ‘ik kan het ook nooit goed doen’, of van ‘ik doe er niet toe voor jou’. Bij elk stel zijn er egels, alleen bij stellen met onbevredigende sekslevens worden ze niet opgeruimd. Egels opruimen doe je door er aandacht aan te schenken, met compassie. Oftewel praten over gevoelens, er aandacht aan geven. 

Dus vreemdgaan door een slecht seksleven, klopt niet

Het voelt wel voor mensen soms alsof ze vreemdgaan door seksuele onvrede. De seksuele onvrede is er. Het is echter slechts een symptoom. De echte oorzaak is dat de egels niet gezien en opgeruimd worden, of ze worden wel gezien, maar het opruimen lukt niet. Dat laatste is niet gek. Veel mensen hebben geen ervaring met emotionele betrokkenheid, gesprekken en empathie. Dat kun je wel leren. Andere mensen hebben het te druk om stil te staan bij hun gevoelens en behoeften en hoe het met hun relatie gaat. De seksuele onvrede is niet bewust, tot er een prikkelend contact is met een ander, dan kan het misgaan. Het lijkt dan om seks te gaan, maar er zit zoveel meer achter.

Wat betekent het als vreemdgaan niet door een slecht seksleven komt?

Als jij of je partner bent vreemdgegaan is het altijd belangrijk om op een gegeven moment stil te staan bij de betekenis van het overspel. Je wilt het begrijpen, zodat je ook weet wat je kunt veranderen, als je dat wilt. Overigens kan het zijn dat slechts een van beide het seksleven slecht vindt. Vaak heeft vreemdgaan te maken met de egels. De egels leren herkennen en er mee leren omgaan, is ook de weg terug naar vertrouwen en een fijne relatie. Niet altijd zijn egels de oorzaak, want vreemdgaan kan ook met een individueel psychisch probleem van de overspelige te maken hebben.