vreemdgaan herkennen

Aan de hand van mijn ervaring met cliënten die bedrogen zijn of vreemdgaan, leg ik uit hoe je vreemdgaan herkennen kunt. De onderstaande signalen zijn geen bewijs dat je partner zeker vreemdgaat, maar wel reden om een goed gesprek aan te gaan. Waar ik hieronder ‘hij’ schrijf kan dit ook vervangen worden door ‘zij’.

 

Vreemdgaan herkennen aan een SOA

Helaas zie ik geregeld mensen die hebben ontdekt dat hun partner is vreemdgegaan doordat ze een SOA hebben gekregen. Maar er zijn ook SOA’s met een lange incubatietijd, zoals HPV, die dus niet altijd betekenen dat je partner vreemdgaat. Zoek online uit hoe het met jouw SOA zit als je die hebt, of vraag het aan je huisarts.

Je partner wil een open relatie

Vaak beginnen mensen die vreemdgaan over een open relatie, zodat ze ‘legaal’ door kunnen met hun overspel. Ze zeggen ineens dat seks met een ander toch eigenlijk wel moet kunnen. Het kan ook zijn dat ze zich anders uitlaten over vreemdgaan, ze zijn meer begripvol dan voorheen ten aanzien van overspel. Als je partner dit soort opmerkingen maakt of een gesprek hierover begint, vraag dan goed door. Vraag bijvoorbeeld: ‘Waar komt dit onderwerp ineens vandaan?’

Vreemdgaan herkennen aan de geur van seks of juist een frisse geur

Als mensen seks hebben gehad hangt er een specifieke geur om hen heen. Als je zelf dan geen seks met je partner hebt gehad, is dit een goede reden om vragen te stellen. Het kan ook zijn dat je partner aan het eind van de dag, misschien zelfs ’s avonds laat als hij thuiskomt, heel fris ruikt. Alsof hij net gedoucht heeft. Waarschijnlijk is dit ook het geval. Simpelweg de vraag stellen: ‘Hoe komt het dat je zo fris/naar seks ruikt?’ kan helpen. Een cliënt ontdekte het bedrog doordat de douchekop thuis steeds hoger stond. Kennelijk was de minnaar van zijn vrouw langer dan hij.

Vreemdgaan herkennen aan schrikachtig gedrag

Je partner legt snel zijn mobiel weg als je de kamer in komt. Hij klikt snel een scherm weg op zijn laptop als je naar hem toe loopt. Hij breekt een telefoongesprek af als jij binnen komt, of voordat hij binnenkomt. Je partner schrikt als je eerder thuis bent dan gepland. Kortom: dit soort stiekem, schrikachtig gedrag is een teken van ontrouw. Tenzij je partner een verrassingsfeest voor je aan het organiseren is. Er zijn mensen die software op de laptop van hun partner installeren om zo hun mail te kunnen lezen. Dit gaat wel erg ver en kan je relatie onnodig beschadigen.

Vreemdgaan ontdekken in mobiele telefoon

De meeste klanten die ik begeleid hebben het vreemdgaan ontdekt in de mobiele telefoon van hun partner. Als je partner zijn mobiel angstvallig bij zich houdt, ineens heeft vergrendeld met een code en hem bijvoorbeeld meeneemt naar de wc, moeten je alarmbellen gaan rinkelen. Benoem wat je ziet en vraag wat je partner aan het doen was, met wie hij aan het bellen/mailen/appen was. Als je het niet gelooft, vraag dan of je in zijn telefoon mag kijken. Als dat niet mag, kun je overwegen het stiekem te doen. Heeft je partner een code op zijn mobiel, dan kun je die vragen. Bij mij thuis weten we belangrijke passwords van elkaar, in geval van nood is het belangrijk dat je in elkaars devices kunt. Naast Whatsapp kun je sms-berichten checken en kijken of er andere chat-apps geïnstalleerd zijn. Misschien kun je ook de mail checken via de mobiele telefoon. 

Je partner wil weten wanneer je weg bent van huis

Hij wil bijvoorbeeld je rooster weten, weten waar je precies naartoe gaat met vriendinnen, hoe laat je thuiskomt, etcetera. Als hij dit voorheen niet deed, is hij waarschijnlijk aan het kijken of hij zijn minnares kan zien. Wat je kunt doen is doen alsof je langer weg bent dan reëel en dan je partner verrassen door eerder terug te zijn. Een cliënt ontdekte het bedrog van zijn vrouw door eerder thuis te komen dan gepland. Ze was er niet. Hij ging langs een paar kroegen in de buurt en zag haar in een daarvan staan met haar minnaar.

Vreemdgaan herkennen aan stress bij je partner

De mensen die vreemdgaan die ik begeleid hebben stuk voor stuk veel stress van de situatie. Stress herken je aan een aantal kenmerken: kort lontje, onrust, labiel zijn, slecht slapen, veel piekeren. Als je partner deze kenmerken vertoont, betekent dat niet per se dat hij vreemdgaat, maar als er geen duidelijke bron van de stress is, is de kans reëel dat dit wel het geval is. Je kunt vragen: ‘Ik merk dat er iets met je aan de hand is, je komt gestresst over, wat speelt er?’ 

Vreemdgaan herkennen aan relatietwijfels en terugtrekken

Hoewel veel mensen niet vertellen dat ze vreemdgaan, uiten ze vaak wel twijfels of onvrede over hun relatie aan hun partner. Ik heb cliënten die om die reden tijdelijk ergens anders gaan wonen. Ze hopen dat ze zo duidelijkheid krijgen over wat ze willen (maar dat werkt meestal niet). Vooral de combinatie van twijfels uiten en terugtrekken, is een signaal. Als je twijfels hebt, is normaal gedrag dat je juist met je partner gaat uitzoeken wat er niet goed zit en aan de relatie gaat werken. Vraag goed door waar de twijfels vandaan komen en stel relatietherapie voor. Apart gaan wonen is nooit het antwoord op relatieproblemen, tenzij je erg veel en heftige ruzies hebt (en jullie kinderen daar last van hebben). Maar ook dan is apart wonen niet het antwoord, er zal daarnaast ook iets moeten gebeuren om de ruzies op te lossen. 

Je partner trekt zich terug en heeft meer kritiek

Ook als je partner zich terugtrekt zonder twijfels te uiten, kan dit een teken zijn. Je partner moet een deel van zijn gevoelsleven afschermen en dat zorgt voor verwijdering. Soms gaat dit gepaard met kritiek. Onbewust probeert je partner jou negatiever te zien om het schuldgevoel te verminderen. In dit geval zal hij waarschijnlijk ook minder plannen voor de toekomst met je maken. Ook in dit geval kun je voorstellen om in relatietherapie te gaan.

Je partner is ineens veel liever

Dit doen mensen die vreemdgaan omdat ze bang zijn je te verliezen en om hun schuldgevoel te verminderen. Ze zijn ineens erg hulpvaardig en attent. Deze mensen hebben veel last van angst voor verlating. Het kan helpen te zeggen dat je merkt dat ze je anders zijn gaan benaderen en dat je het nodig hebt om te weten wat er speelt. Ook nu kun je rechtstreeks vragen of hij vreemdgaat.

De seks is anders

Overspel doet het libido enorm verhogen. De spanning van een nieuwe bedpartner zorgt dat iemand veel met seks bezig is. Het kan zijn dat je partner zijn lust ook op jou richt. Of ineens andere standjes wil proberen. Maar het kan ook zijn dat je partner zo in de ban is van zijn minnares dat hij geen of veel minder seks met jou wilt. Kortom: als je seksleven ineens flink verandert is dit een goede reden voor een goed gesprek. ‘Vanwaar deze opvallende verandering?’

Vreemdgaan herkennen aan gewichtsverlies

Mensen die verliefd zijn, krijgen vaak geen hap door hun keel. Ook hebben ze veel adrenaline in hun lijf. Dit maakt dat ze vaak snel afvallen. Als je geen duidelijke aanleiding ziet voor het afvallen, bijvoorbeeld doordat je partner zichzelf te zwaar vindt, is dit een signaal. Het kan ook zijn dat je partner ineens meer met zijn uiterlijk bezig is en veel gaat sporten, of zich anders gaat kleden. Dat kan ook een teken zijn. Ook nu weer geldt: Benoem dat je de verandering ziet en vraag waar het vandaan komt.

Je partner is meer van huis dan voorheen of is geregeld ‘opgehouden’

Als je partner ineens veel meer van huis is en daar is geen duidelijke reden voor, of als je partner geregeld belt dat een afspraak uitloopt of hij moet overwerken, kan dat een teken zijn van vreemdgaan. Het kan ook zijn dat hij zegt dat hij meer tijd voor zichzelf nodig heeft. Hij moet ergens de tijd vandaan halen om zijn minnares te zien. Je kunt in dit geval vragen waar je partner precies is, waardoor iets uitliep, wat je partner aan het doen was, en dit eventueel controleren.

Je partner doet rare uitgaven

Misschien heb je bonnen of afschriften van hotels gevonden, dan is dat een teken aan de wand. Maar ook meer uitgaven aan restaurants of cadeaus dan voorheen, kunnen een teken zijn. Goed doorvragen naar de uitgave is hier het devies.

Het is moeilijk om naar vreemdgaan te vragen

Ik begrijp dat het moeilijk is om vragen te stellen naar de gangen van je partner. Of om rechtstreeks te vragen of je partner vreemdgaat. Je kunt bang zijn voor het antwoord of voor een afwijzende reactie. Maar als je last hebt van je wantrouwen is dit toch het beste. Neem je angst onder de arm en stel je vraag. Een ‘veilige’ partner zou daar serieus op in gaan. Hij zou overspel eerlijk bekennen en als hij niet vreemdgaat vragen waardoor je achterdochtig bent. Hij zou uitleggen hoe iets zit, zijn best doen om jou gerust te stellen en empathisch reageren. Ook kan hij zijn eigen gevoel uiten, dat het bijvoorbeeld verdrietig is dat je hem niet vertrouwt of dat hij ervan schrikt. Het kan ook zijn dat mensen in eerste instantie defensief reageren, maar als jij rustig blijft en je angst uit, zou er een goed gesprek gevoerd moeten kunnen worden. Gaat je partner niet op je vragen in, dan betekent dit niet per se dat hij vreemdgaat, maar wel dat jullie communicatie niet goed is. Daarvoor kun je hulp zoeken bij een relatietherapeut.

Het vreemdgaan ontkennen

Je hebt bij bovenstaande adviezen vast gedacht: ja, heb ik gedaan, maar… Het klopt dat een deel van de overspeligen vage antwoorden geeft, de boot afhoudt, of het vreemdgaan ontkent. Geef in het gesprek niet te snel op, blijf je vraag herhalen, zeg dat je iets niet gelooft, zeg dat je geen antwoord op je vraag hebt gekregen, en vraag het nog een keer. Het kan ook helpen om te benadrukken: ‘Ik vind het erger als je tegen mij liegt dan als je me bedriegt.’ Je kunt bij gerede twijfel ook bluffen: ‘Ik weet dat je vreemdgaat, vertel me nu maar wat er aan de hand is.’ Als je partner vraagt: ‘Wat heb je gezien waardoor je dit vraagt?’ kun je antwoorden dat je dit niet wilt vertellen omdat je partner daar dan rekening mee gaat houden. Dit zijn geen gesprekken die nodig zouden moeten zijn en die je wilt voeren, maar als er duidelijke tekenen zijn dat je partner vreemdgaat, is dit soms helaas nodig. Ook goed om te weten is dat narcisten in hun eigen leugens geloven. De kans dat de waarheid boven water komt is dan klein. Narcisten gaan bijna altijd vreemd. Vaak draaien ze het om: er is iets met jou mis, of jij zult zelf wel vreemdgaan. Gelukkig is maar een klein percentage mensen echt narcistisch.
Misschien een schrale troost: overspeligen worden op den duur bijna altijd slordiger. De kans dat je bewijs vindt wordt dus groter naarmate het overspel langer plaatsvindt.

Of ben jij achterdochtig?

Het kan natuurlijk ook zijn dat jij achterdochtig bent. Misschien ben je in het verleden bedrogen, of heb je in je jeugd wantrouwen in andere mensen gekregen. Zet dan op een rij welke signalen je ziet en bespreek dit met een bekende (als je partner blijft ontkennen). Vrienden en familie zullen je misschien te snel willen geruststellen, in dat geval kun je een coach of psycholoog in de arm nemen.
Het kan ook zijn dat je partner de boot afhoudt omdat hij er niet van houdt om zich te moeten verantwoorden. Dit zijn mensen die veel behoefte aan autonomie hebben in een relatie. Dat betekent niet dat ze vreemdgaan. In dit geval raad ik aan in relatietherapie te gaan. Je kunt van je wantrouwen afkomen en je partner kan leren om meer ontvankelijk te zijn voor jouw angsten, zonder daar een benauwd gevoel van te krijgen.

Zorg goed voor jezelf

Als er gerede reden tot twijfel is en je komt er maar niet achter of je partner vreemdgaat, kan dit jouw zelfvertrouwen ondermijnen. Je kunt veel stress ervaren en aan jezelf gaan twijfelen. Zorg goed voor jezelf, doe dingen die jou ontspannen of energie geven en schakel hulp van een coach of psycholoog in als je er niet uit komt.