Kim (33) heeft mijn hulp in geschakeld omdat ze vreemdgaat. Het heeft niets met haar relatie te maken, zegt ze. Waarom ze wel vreemdgaat en hoe nu verder, dat wil ze met mij onderzoeken.

Seks met andere mannen

Al snel tijdens het kennismakingsgesprek ontdek ik dat Kim een dynamisch type is en onderzoekend in het leven staat. Ze heeft een brede belangstelling en vindt het leuk de mening van andere mensen over talrijke onderwerpen te horen en zo haar eigen ideeën te vormen. Ze houdt niet van een kabbelend leven. Maar dat had ze wel. Ze heeft al sinds haar 17de een vriend, woont 10 jaar samen, in een dorp, en ze heeft een vaste baan. Ze werd er onrustig van, van al die voorspelbaarheid. Dat merkte ze een jaar geleden. Ze overwoog om met haar vriend te gaan reizen, maar ze wilde haar baan niet opgeven, die vindt ze te leuk. Verhuizen naar de stad werd toen het plan. Maar de woningmarkt is krap en het gedroomde huis laat op zich wachten. Met haar vriend praten over de onrust deed ze niet. Ondertussen stak het verlangen op om seks te hebben met andere mannen. En zo belandde Kim op Second Love.

Waarom vreemdgegaan?

Tijdens het tweede gesprek onderzoeken we wat het overspel met Kim doet. Ze heeft met twee mannen afspraakjes gehad. Het gaat haar niet om de seks, die is niet beter dan met haar vriend. Het ontdekken van een nieuwe man, merken dat die haar aantrekkelijk vindt, en dan de spanning vóór de seks; het geeft haar het gevoel dat ze leeft. En ze vindt het heerlijk iets voor zichzelf te hebben. Een eigen stukje leven. We erkennen dat dit dus het stuk Kim is dat ze met het vreemdgaan vindt: de avontuurlijke en autonome. Ze zou kunnen onderzoeken hoe ze dit op een andere manier kan vormgeven in haar leven, maar Kim wil het liefst door met het overspel. “Ik denk dat monogamie gewoon niet bij mij past”, zegt ze. Het idee van een open relatie spreekt haar aan.

Wil je hulp, samen of alleen? Ik coach mensen met problemen door vreemdgaan of verliefdheid en geef relatietherapie aan stellen met problemen door vreemdgaan of verliefdheid

Drijfveren van overspel bespreken

Bij het derde gesprek onderzoeken we hoe Kim de relatie met haar vriend ervaart. Ze hebben het leuk, zijn maatjes, én blijken behoorlijk verschillend te zijn. Hij is ongecompliceerd, tevreden, heeft niet veel nodig. Zij is avontuurlijk, open minded en eigenzinnig. Ik doe de oefening ‘Eigenlijk wil ik’. Het is een eenvoudige oefening die zichtbaar maakt wat je nu echt wilt. Er komt steeds een nieuw antwoord, die steeds meer bij de kern komt. Kim blijkt meer persoonlijke gesprekken met haar vriend te willen. Over wat hen beweegt, wat ze ervaren, hoe ze over dingen denken. En vooral over wat er nu speelt en een open relatie. Ze vindt het naar dat er bij haar van alles aan de hand is en ze dit niet kan delen met haar vriend. Ze zou er het liefst open en eerlijk met hem over willen praten. Maar dat kan nu niet meer, zegt ze. Ze verwacht dat haar vriend in zo’n gesprek zal vragen of ze is vreemdgegaan. Ze wil hem geen pijn doen. Ik vraag of het ook iets op kan leveren. Ze denkt dat hij niet bij haar weg zal gaan, maar dat het dan niet mogelijk is om over een open relatie te praten. Het zou al zo’n klap voor hem zijn. Misschien niet meteen, zeg ik, maar bij vreemdgaan is het altijd belangrijk om op den duur ook te praten over het waarom. Er was een aanleiding en die moet geadresseerd worden.

Kan een open relatie werken?

Ik vermoed dat als een gesprek met haar vriend over een open relatie mogelijk is, de behoefte aan andere seksuele partners afneemt bij Kim. Ze heeft weerstand tegen het klakkeloos aan de norm moeten voldoen. Ze zal zich meer verbonden voelen met haar vriend als ze open minded gesprekken kunnen hebben. Het zal dan ook makkelijker voor haar zijn rekening met zijn behoeften en gevoelens te houden. Je kunt dan ook praten over verschillen in behoeften en hoe je daarmee omgaat. Bovendien kan Kim, als zij en haar vriend overwegen of een open relatie iets voor hen is, zich beter voorstellen hoe dat voor haar zou zijn. Dus ook hoe het voor haar zou zijn als haar vriend andere bedgenoten heeft. Een open relatie past bij sommige stellen, maar voor de meeste mensen is het te bedreigend. Het kan erg onveilig voelen. Sowieso moet je basisrelatie erg goed zijn om dit aan te kunnen.

Toch verliefd op een ander

Vlak voor het einde van ons gesprek vertelt Kim dat ze verliefd is geworden op een van de andere mannen. Dit is het risico, vooral als er niet alleen behoefte is aan avontuur, maar ook aan meer verbinding, gezien worden. Kim vindt dat ze haar minnaar nu echt niet meer moet zien, de prioriteit ligt bij haar relatie. Maar het zal nu moeilijker zijn om afscheid te nemen, nu er ook gevoelens zijn. We praten over verliefdheid, hoe intens dat kan zijn. Ik benadruk dat dan in een toestand bent waarbij je niet helder ziet en denkt.

Relatie kapot

Daarna krijg ik een mail. Er is eindelijk een huis, ze hebben het gekocht. Dat maakt nu alles anders. Dit is niet het moment om het gesprek aan te gaan, schrijft Kim, want stel dat het de relatie kapot maakt. Kim houdt van haar vriend en haar diepste wens is met hem verder gaan, maar dan wel op een andere manier. Ze heeft wel afscheid genomen van de ander. Kim wil het coachingstraject over een half jaar voortzetten, als de verhuizing achter de rug is.

Wil je hulp, samen of alleen? Ik coach mensen met problemen door vreemdgaan of verliefdheid en geef relatietherapie aan stellen met problemen door vreemdgaan of verliefdheid