waarom ga ik vreemdKim (33) heeft mijn hulp in geschakeld omdat ze vreemdgaat. Het heeft niets met haar relatie te maken, zegt ze. Waarom ga ik vreemd? wil ze weten. We onderzoeken het.

Seks met andere mannen

Al snel tijdens het kennismakingsgesprek ontdek ik dat Kim een dynamisch type is en onderzoekend in het leven staat. Ze heeft een brede belangstelling en vindt het leuk de mening van andere mensen over talrijke onderwerpen te horen en zo haar eigen ideeën te vormen. Ze houdt niet van een kabbelend leven. Maar dat heeft ze wel. Ze heeft al sinds haar 17de een vriend, woont 10 jaar samen, in een dorp, en ze heeft een vaste baan. Ze is er onrustig van, van al die voorspelbaarheid. Dat begon ze een jaar geleden. Ze overwoog om met haar vriend te gaan reizen, maar ze wilde haar baan niet opgeven, die vindt ze te leuk. Verhuizen naar de stad werd toen het plan. Maar de woningmarkt is krap en het gedroomde huis laat nog steeds op zich wachten. Met haar vriend praten over de onrust deed ze niet. Ondertussen stak het verlangen op om seks te hebben met andere mannen. En zo belandde Kim op Second Love.

Waarom ga ik vreemd?

Tijdens het tweede gesprek onderzoeken we wat het overspel met Kim doet. Ze heeft met twee mannen afspraakjes gehad. Het gaat haar niet om de seks, die is niet beter dan met haar vriend. Het ontdekken van een nieuwe man, merken dat die haar aantrekkelijk vindt, en dan de spanning vóór de seks; het geeft haar het gevoel dat ze leeft. En ze vindt het heerlijk iets voor zichzelf te hebben. Een eigen stukje leven. We erkennen dat dit is wat ze met het vreemdgaan vindt: de avontuurlijke en autonome Kim, die er ook is, maar ondergesneeuwd is geraakt. Ze zou kunnen onderzoeken hoe ze dit op een andere manier kan vormgeven in haar leven, maar Kim wil het liefst door met het overspel. “Ik denk dat monogamie gewoon niet bij mij past”, zegt ze. Het idee van een open relatie spreekt haar aan.

Wil je hulp, samen of alleen? Ik coach mensen met problemen door vreemdgaan of verliefdheid en geef relatietherapie aan stellen met problemen door vreemdgaan of verliefdheid

Oorzaken van vreemdgaan

Bij het derde gesprek onderzoeken we hoe Kim de relatie met haar vriend ervaart. Ze hebben het leuk, zijn maatjes, én blijken behoorlijk verschillend te zijn. Hij is ongecompliceerd, tevreden, heeft niet veel nodig. Zij is avontuurlijk, open minded en eigenzinnig. Ik doe de oefening ‘Eigenlijk wil ik’. Het is een eenvoudige oefening die zichtbaar maakt wat je nu echt wilt. Er komt steeds een nieuw antwoord, die steeds meer bij de kern komt. We krijgen zo antwoord op Kims vraag (waarom ga ik vreemd?). Kim blijkt meer persoonlijke gesprekken met haar vriend te willen. Over wat hem beweegt, wat hij ervaart, hoe hij over dingen denkt. En ze wil ook dat zij dit kan delen, dat het hem interesseert. We ontdekken dat het gebrek aan die interesse haar het gevoel geeft dat ze niet belangrijk voor hem is. Ze voelt zich niet gezien. We onderzoeken hoe ze haar behoefte kan uiten, en ze gaat het proberen. Ondertussen blijft ze wel verlangen naar een open relatie, ze wil dat avontuur eigenlijk niet opgeven. Misschien dat ze er een beetje aan verslaafd aan vreemdgaan is geraakt. Of misschien, en dat denkt ze zelf, is ze echt het type niet voor een monogame relatie. Op den duur zou ze wel een open relatie willen, zegt Kim.

Kan een open relatie werken?

Ik vermoed dat als Kim een gesprek met haar vriend over een open kan voeren en hij echt luistert en haar probeert te begrijpen, de behoefte aan andere seksuele partners afneemt bij Kim. Ze heeft weerstand tegen het klakkeloos aan de norm moeten voldoen. Ze zal zich meer verbonden voelen met haar vriend als ze open minded gesprekken hebben. Dan voelt ze dat ze ertoe doet voor hem, en gezien wordt. Het zal dan ook makkelijker voor haar zijn rekening met zijn behoeften en gevoelens te houden. Je bent niet verplicht om aan elkaars behoeften te voldoen, maar je wilt ze vast wel kennen en moeite doen voor je relatie en partner. Bovendien kan Kim, als zij en haar vriend overwegen of een open relatie iets voor hen is, zich beter voorstellen hoe het voor haar zou zijn als haar vriend ook andere bedgenoten heeft. Een open relatie past bij sommige stellen, maar voor de meeste mensen is het te bedreigend. Het kan erg onveilig voelen. Sowieso moet je basisrelatie erg goed zijn om dit aan te kunnen.

Toch verliefd op een ander

Bij het vierde gesprek vertelt Kim dat ze verliefd is geworden op een van de andere mannen. Dit is het risico, vooral als er niet alleen behoefte is aan avontuur, maar ook aan meer verbinding, gezien worden. Kim vindt dat ze haar minnaar nu echt niet meer moet zien, de prioriteit ligt bij haar relatie. Maar het zal nu moeilijker zijn om afscheid te nemen, nu er ook gevoelens zijn. We praten over verliefdheid, hoe intens dat kan zijn. Ik benadruk dat dan in een toestand bent waarbij je niet helder ziet en denkt. Hier lees je hoe je je minnaar of minnares kunt loslaten.

Verder met haar vriend

Daarna krijg ik een mail. Er is eindelijk een huis, ze hebben het gekocht. Kim houdt van haar vriend en haar diepste wens is met hem verder gaan, maar dan wel op een andere manier: met meer persoonlijk contact en evt de ruimte om anderen te zien. Ze heeft wel afscheid genomen van de ander. Kim wil het coachingstraject over een half jaar voortzetten, als de verhuizing achter de rug is.

Waarom ga ik vreemd in het algemeen

Vreemdgaan heeft vaak te maken met op zoek zijn naar een andere versie van jezelf. Kim wil meer een avontuurlijk en autonome Kim zijn. Het vreemdgaan helpt haar daarbij, maar is natuurlijk geen goede manier.
Daarnaast heeft vreemdgaan te maken met onbeantwoorde behoeften in je relatie. Kim mist diepgang en gezien worden. Dat wordt natuurlijk helemaal lastig als je een geheim hebt, dan word je zelf ook wat meer teruggetrokken en voorzichtig in het contact.
In een echt goede relatie die belangrijke behoeften beantwoordt, zoals intimiteit, gezien worden, steun krijgen, acceptatie, is veel bespreekbaar. Als dat er is, zou Kim kunnen bespreken hoe haar behoefte aan avontuur en spanning ingevuld kan worden op een manier die ook voor haar vriend oké is.

Wil je hulp, samen of alleen? Ik coach mensen met problemen door vreemdgaan of verliefdheid en geef relatietherapie aan stellen met problemen door vreemdgaan of verliefdheid