waarom steeds meer vrouwen vreemdgaanOngeveer 30 procent van de Nederlandse mannen met een vaste relatie gaat vreemd, eenmalig, vaker of langdurig. Dit percentage stijgt wel iets, maar langzaam. Bij vrouwen is dat anders; in de jaren ’80 pleegde ongeveer 10 procent overspel, ondertussen is dit percentage gestegen naar 25 procent. Hoe komt het dat steeds meer vrouwen vreemdgaan?

Verklaarbaar dat meer vrouwen vreemdgaan

Het is lastig om precies aan te wijzen waarom mensen doen wat ze doen. Vaak liggen de oorzaken van overspel gecompliceerder en genuanceerder dan wordt gedacht. Waarom meer vrouwen vreemdgaan is dan ook geen harde wetenschap. Het is niet onderzocht, maar wel enigszins verklaarbaar.

1 Vrouwen zijn seksueel vrijer dan vroeger

Onze cultuur is sterk beïnvloed door het Christendom en je hoeft alleen maar naar de heilige maagd Maria te kijken om de impact te begrijpen. Ze werd wel moeder, maar niet door geslachtsgemeenschap, dat zou haar minder heilig en dus minder ‘goed’ maken. Hierdoor is seksualiteit en vrouwen eeuwenlang een wat lastige combinatie geweest. Lang was het voor veel vrouwen wat lastig hun seksualiteit te integreren. Maar hoe jonger de vrouw, des te vrijer zij seksueel is, in het algemeen. De media, de videoclips met wulpse vrouwen en de toegankelijkheid van porno hebben daaraan bijgedragen. Vrouwen mogen als het ware meer een seksueel wezen zijn.

2 Vrouwen zijn financieel onafhankelijker

Bij vreemdgaan speelt financiële afhankelijkheid een rol. Vreemdgaan is ernstig risicogedrag, iedereen die vreemdgaat beseft zich dat het niet goed is voor zijn relatie. Als je financieel afhankelijk bent van je man of vriend, zul je het minder snel doen. Doordat vrouwen hoger opgeleid zijn dan vroeger, beter betaalde banen hebben en meer vrouwen blijven werken als ze moeder worden, kunnen ze zich meer risico permitteren. Ze maken natuurlijk geen bewuste risicocalculatie, maar onbewust speelt het een rol. Overigens zal een financieel onafhankelijke partner de vreemdgaande partner sneller de deur wijzen dan andersom.

3 Er wordt online veel geflirt

Door de komst van sociale media hebben we veel meer contact met vreemden dan vroeger. De drempel om te chatten is lager dan de drempel om iemand in real life aan te spreken. Daar komt bij dat mensen online sneller iets persoonlijks delen met een vreemde die aardig is. Via ogenschijnlijk neutrale sociale media als Facebook, Twitter en Linkedin wordt er heel wat afgeflirt. Jonge, aantrekkelijke vrouwen worden ook vaak benaderd door onbekende mannen. Ook oude bekenden, vroegere geliefden of stille aanbidders kunnen eenvoudig online contact zoeken en je kunt zelf ook in de verleiding komen dit te doen. Het is goed je daarvan bewust te zijn, want het kan zijn dat je, om wat voor reden dan ook, onbewust openstaat voor aandacht van het andere geslacht. Daarnaast zijn er natuurlijk sites als Second Love die op een directe manier vreemdgaan stimuleren.

Wat moeten we met die toename in vreemdgaande vrouwen?

Ik vrees dat deze opmars niet te stuiten is en dat het percentage in ieder geval niet zal dalen. Maar ik zie het als Vreemdgaan Therapeut en deskundige wel als mijn taak om mensen bewuster maken van de ‘gevarenzone’ waarin je (soms onbewust) open staat voor overspel, en van de risico’s die vreemdgaan met zich meebrengt. Je zou denken dat we dat wel weten, maar vreemdgangers schrikken bijna altijd erg van de heftige reactie van hun partner als hun overspel is uitgekomen. Daarnaast wil ik het taboe op vreemdgaan doorbreken. Doordat er snel over wordt geoordeeld, is  praten over vreemdgaan of over verliefdheid op een ander moeilijk. Er is veel schaamte bij stellen bij wie dit speelt. Terwijl dit vaak helpt en de cijfers tonen dat ze echt geen uitzondering zijn. Ruim 40 procent van de stellen krijgt met overspel te maken. We kunnen niet voorkomen dat er wordt vreemdgegaan, maar wel dat mensen daarna te snel drastische beslissingen nemen of zich hulpeloos en alleen voelen.