partner stoppen met liegen over vreemdgaanBeste Lisette, Mijn man is vreemdgaan en telkens betrap ik hem weer op leugens. Ik vraag hem steeds eerlijk te zijn, maar dat is hij niet. Hoe kan ik mijn partner stoppen met liegen over vreemdgaan? Ik heb de eerlijkheid nodig om door te kunnen.
Hartelijke groet, E.

Beste E.,

Je hebt gelijk, je hebt eerlijkheid nodig om verder te kunnen. Nu halen leugens elk stukje herstelwerk aan het vertrouwen en de relatie weer onderuit. Je bent steeds weer terug bij af, of sterker: het wordt steeds slechter. Nieuwe leugens schaden het vertrouwen steeds meer. Je raakt je energie kwijt om ervoor te gaan, er moet steeds meer goedgemaakt worden. In deze blog en video vertel ik hier meer over. 

Vreemdgaan en liegen gaan samen

Helaas gaan vreemdgaan en liegen altijd samen, ze zijn als een Siamese tweeling. Vaak hoor ik dat bedrogen partners het liegen nog moeilijker vinden dan het overspel. Door leugens weet je niet meer wat je aan je partner hebt, of je nu wel veilig bent, of er niet weer iets mis gaat. Eerlijkheid is nodig om te weten waar je staat, om te werken aan herstel, te beginnen met helen, en om te begrijpen wat er is gebeurd en waarom. Hopelijk kun je dit aan je partner duidelijk maken.

Verschillende soorten leugens bij overspel

Leugens spelen altijd bij vreemdgaan, maar niet alle soorten leugens. Dit zijn de verschillende soorten leugens:

  • Het verzwijgen, verbergen van het overspel en daarmee ook liegen over waar je bent en wat je aan het doen bent. Dit speelt altijd.
  • Het recht in je gezicht liegen als je vraagt of hij/zij vreemdgaat of de ander nog ziet. Dit schaadt het vertrouwen het meest.
  • Het liegen over de omvang van het vreemdgaan, met de bedoeling om het bedrog kleiner te laten lijken dan het was. Bijvoorbeeld over de duur, de gevoelens, de frequentie, het contact.
  • Het liegen in het hier en nu over het contact met de ander, over het doorgaan met de ander zien. Dit geeft enorm veel stress.

Waarom mensen die vreemdgaan liegen

Er zijn verschillende drijfveren om te liegen over vreemdgaan. Vaak spelen verschillende drijfveren tegelijk. Ik zet ze hier op een rij:

  1. Schaamte, veel mensen voelen zich een slecht of minderwaardig mens door het vreemdgaan. Het kan heel moeilijk zijn dat zoiets van je aan het licht komt.
  2. Angst, veel mensen die vreemdgaan zijn bang dat als de waarheid naar buiten komt, hun partner heel boos zal zijn, of dat hun relatie voorbij is.
  3. Niet willen kwetsen. Iedereen beseft dat vreemdgaan heel pijnlijk is en niemand wil zijn partner kwetsen (tenzij het een rancuneus overspel is, bedoeld om iets betaald te zetten). Door te liegen – wat niet weet wat niet deert – lijkt voorkomen te worden dat de partner gekwetst raakt. Maar het liegen maakt kwetsend gedrag natuurlijk niet ongedaan.
  4. Het vreemdgaan willen voortzetten, of beter gezegd: niet kunnen kiezen, of niet kunnen stoppen. Alleen met leugens kan het dubbelleven voortgezet worden en de keuze of het afscheid uitgesteld worden.

Wat is de prijs van liegen?

Liegen werkt niet, daar kan ik kort over zijn. De prijs is hoog voor jullie allebei. Het vertrouwen wordt er ernstig door geschaad. De motivatie om samen verder te gaan, neemt af en het werken aan vertrouwen wordt ernstig bemoeilijkt, zeker als er recht in je gezicht wordt gelogen. Voorgelogen worden is ook erg kwetsend, je voelt je niet serieus genomen, niet belangrijk genoeg om de waarheid te verdienen. En geheimen staan tussen jullie in, je kunt je als je liegt moeilijk ‘geven’ aan je partner, als je iets moet achterhouden. Je houdt je partner dus op afstand. En tot slot is het hebben van geheimen ongezond. Je moet het geheim alleen dragen en dat is zwaar. Daarnaast is het stressvol, je bent bang om alsnog betrapt te worden op de leugens, bang voor vragen, of het speuren van je partner. Als cliënten bij mij de waarheid aan hun partner hebben verteld, zie ik ze veranderen, er valt een last van ze af, ze worden losser en meer open.

Hoe weet ik of mijn partner (nog) liegt?

Als je bent voorgelogen, ben je wantrouwend, hoe weet je of je partner nu wel de waarheid spreekt? Is je buikgevoel nu angst of zegt je intuïtie iets? Neem de tijd om dit te onderzoeken. Zijn er redenen voor je gevoel op dit moment, bijvoorbeeld bepaald gedrag van je partner? Je kunt hier open over praten, het gedrag dat jouw alarmbellen doet rinkelen benoemen en vragen hoe het zit. Misschien is er een goede verklaring voor je partners gedrag. Het komt veel voor dat bedrogen partners bewijs gaan zoeken door te speuren in telefoon, laptop of op andere wijze. Het is beter als jullie praten over je vermoedens, in plaats van deze inbreuk op zijn privacy te doen. Hier lees je meer over liegen herkennen.

Betekent het liegen dat ik mijn partner nooit meer kan vertrouwen?

Dat is niet het geval. Vaak zijn mensen die zijn vreemdgegaan heel lang trouw en eerlijk geweest. Als je partner is losgekomen van de ander en jullie genoeg hebben gepraat over het overspel en de relatie hebben hersteld of verbeterd, zal het vertrouwen langzaam terugkeren en je angst voor leugens afnemen. Dit neemt niet weg dat het heel moeilijk is als je partner de ander blijft zien en hierover liegt. Een relatie kan dit overleven en zelfs sterker worden, maar dit maakt het wel erg moeilijk. En het is al een taai, pijnlijk, moeilijk en lang proces. Het is belangrijk hierbij je grenzen te bewaken en te stellen.

Hoe kun jij je partner stoppen met liegen over vreemdgaan?

We kunnen het gedrag van anderen niet bepalen, maar wel een beetje beïnvloeden. Zoals ik al schreef kun je je partner vertellen waarom eerlijkheid zo belangrijk voor je is. Daarnaast kun je het hem makkelijker maken door te vertellen dat je weliswaar misschien weer boos of verdrietig wordt als hij iets nieuws vertelt, maar dat het wel helpt om hem weer te gaan vertrouwen. Telkens woedend reageren op nieuwe feiten maakt het steeds stressvoller voor je partner om eerlijk te zijn.

Vraag ook niet naar allerlei details over het vreemdgaan. Dan moet je partner telkens opnieuw door de stress van iets pijnlijks vertellen. De grote lijnen zijn belangrijk: hoe lang speelde het, hoeveel contact was er, wat waren de gevoelens, wat betekende het voor je partner, wat zegt het over hem en jullie relatie? Naar details kun je beter niet vragen, ook appjes of mails lezen kun je beter niet doen. Het maakt het onnodig pijnlijker dan het al is.

Demoniseer je partner ook niet. Hij heeft iets fout gedaan, maar is geen slecht mens. Als je dat helder voor ogen houdt, zal hij minder last van schaamte hebben en makkelijker over het vreemdgaan vertellen.