mijn vreemdgaan zijn schuldQ: “Ik ben vreemdgegaan en nu is mijn partner natuurlijk kwaad op mij. Maar het voelt oneerlijk dat ik de enige schuldige ben van mijn vreemdgaan. Hij heeft mij jaren verwaarloosd, werkte heel hard. Ik heb vaak aangegeven dat ik aandacht miste, maar er veranderde niets. Hoe ga ik nu met zijn boosheid om? Ik vind het ook zijn eigen schuld dat ik ben vreemdgegaan. Ik ben zelf eigenlijk ook boos.”

A: “Ik begrijp dat dit een moeilijke situatie is voor zowel jou als je partner. Het kan inderdaad oneerlijk voelen dat jij de enige schuldige bent van je vreemdgaan, terwijl er ook andere factoren in jullie relatie speelden. Het is belangrijk om te erkennen dat de verantwoordelijkheid voor het vreemdgaan bij jou ligt, maar wel te beseffen dat jullie samen verantwoordelijk zijn voor de problemen in jullie relatie.

Om met zijn boosheid om te gaan, is het belangrijk om open en eerlijk met elkaar te communiceren. Probeer een rustig moment te vinden waarop jullie beiden kunnen praten zonder afleidingen. Luister actief naar zijn gevoelens en zorgen, zonder jezelf te verdedigen of de schuld op hem af te schuiven.

Het is ook belangrijk om naar je eigen boosheid te kijken en deze op een gezonde manier te uiten. Vertel hem ook over je eigen gevoelens van verwaarlozing en gemis van aandacht in jullie relatie. Leg uit dat dit geen excuus is voor je keuze om vreemd te gaan, maar wel belangrijk is om een volledig beeld van de situatie te hebben. Onthoud dat het herstellen van een relatie na ontrouw tijd kost en toewijding vereist van beide partijen. Het vergt geduld, eerlijkheid en bereidheid om verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen acties en de problemen in de relatie aan te pakken.

Ik wens jullie beiden veel kracht en succes toe tijdens dit proces van herstel. Vergeet niet dat het mogelijk is om samen sterker uit deze moeilijke periode te komen.”

Q&A beantwoord door onze (relatie)therapeut Barbara.