onzeker doordat mijn partner is vreemdgegaanVraag: Ik ben onzeker doordat mijn partner is vreemdgegaan. Komt het door mij?

Beste Lisette, Sinds ik erachter ben gekomen dat mijn vriend is vreemdgegaan, voel ik me vreselijk onzeker. Ik vraag me af of ik niet aantrekkelijk, leuk of goed genoeg ben. Als mijn vriend écht van mij hield, waarom had hij dan deze behoefte? Had ik iets anders moeten doen? Ik voel me onzeker en minderwaardig, alsof ik niet genoeg was voor hem. Soms denk ik zelfs dat zijn vreemdgaan mijn schuld is. Komt het vreemdgaan door mij? Groetjes, L

Samenvatting
Hier zijn de 6 belangrijkste inzichten:

  • Het is normaal dat je je dit afvraagt, het overspel van je partner kan als een persoonlijke afwijzing voelen.
  • Het kan wel zijn dat je partner minder tevreden was over jullie relatie, maar vreemdgaan is niet de manier om daarmee om te gaan. Het is dus niet jouw schuld!
  • Aan jezelf twijfelen kan een manier zijn om een gevoel van controle te krijgen. Je denkt dat als jij maar mooier, liever, leuker bent, dat het niet meer gebeurt. Maar dat is niet de oplossing.
  • Misschien was je zelfbeeld al kwetsbaar, waardoor je nu zo over jouw waarde twijfelt.
  • Zorg voor mensen om je heen bij wie jij je waardevol voelt.

Antwoord: Het vreemdgaan is niet jouw schuld!

Beste L, Wat je nu voelt, is volkomen begrijpelijk. Ontrouw raakt niet alleen je vertrouwen in je partner, maar ook je zelfvertrouwen. Veel mensen die bedrogen zijn, gaan automatisch op zoek naar een verklaring en stellen zichzelf deze pijnlijke vragen: Ben ik niet goed genoeg? Wat heeft die ander dat ik niet heb? Ben ik niet de moeite waard?

Het is belangrijk om te weten dat vreemdgaan niet betekent dat jij tekort bent geschoten of dat er iets mis is met jou. Vreemdgaan zegt meer over de emotionele staat en keuzes van je partner dan over jouw waarde als persoon. Mensen die vreemdgaan doen dat om allerlei redenen: emotionele leegte, het zoeken naar bevestiging, of spanning, het vermijden van moeilijke gevoelens of uit angst voor echte verbinding. Soms heeft het (ook) met de relatie te maken. Er is bijvoorbeeld een gebrek aan goede communicatie, intimiteit of quality time. Dat betekent niet dat jij iets verkeerd hebt gedaan, of dat jij niet goed genoeg was. Hier lees je meer over oorzaken van vreemdgaan.

Toch is het logisch dat je je zo voelt. Wanneer iemand die je vertrouwt je bedriegt, voelt dat als een persoonlijke afwijzing. Je brein zoekt naar een reden, en vaak richt die zoektocht zich naar binnen. Dit is een overlevingsmechanisme: als jij iets kunt vinden dat jij fout deed, dan kun je daar misschien controle over krijgen en voorkomen dat het nog eens gebeurt. Maar de realiteit is dat ontrouw een keuze is die jouw partner heeft gemaakt, ongeacht wie jij bent of wat jij doet. Natuurlijk kan het zijn dat jullie aan je relatie moeten werken, maar je partner moet zorgen dat dit niet weer gebeurt en doen wat daarvoor nodig is.

Het kan zijn dat je altijd al wat onzeker was en dat je nu in die kwetsbaarheid geraakt bent, waardoor het erger is geworden. Onzekerheid heeft vaak te maken met hechtingsstijl. Als je angstig gehecht bent, is onzekerheid al aanwezig en kun je de neiging hebben om je af te vragen wat jij anders had moeten doen. Misschien is dit ook een moment om je op jezelf te richten en te werken aan je zelfbeeld en zelfvertrouwen.

Als je partner zegt dat het door jou komt dat hij is vreemdgegaan, klopt dit niet. Het kan zijn dat er dingen mis zijn gegaan in jullie relatie en daarvoor zijn jullie beide verantwoordelijk. Maar er is maar één persoon schuldig aan het vreemdgaan en dat is hij. Hij had ook andere oplossingen kunnen kiezen.

Wat kun je doen met deze onzekerheid doordat je partner is vreemdgegaan?

  • Herken dat je gedachten niet altijd de waarheid spreken. De gedachte “Ik was niet goed genoeg” voelt misschien waar, maar dat betekent niet dat het ook echt zo is. Als vreemdgaan echt zou betekenen dat de bedrogen partner niet goed genoeg was, waarom worden dan ook de meest liefdevolle, succesvolle en aantrekkelijke mensen bedrogen?
  • Bouw je zelfvertrouwen van binnenuit op. Probeer je te richten op wie jij bent, los van deze situatie. Wat maakt jou waardevol als persoon? Wat zijn jouw kwaliteiten?
  • Laat de verantwoordelijkheid waar die hoort. Het is gezond om samen te onderzoeken hoe jullie relatie ervoor stond vóór het vreemdgaan, maar je bent niet verantwoordelijk voor de keuze van je partner om vreemd te gaan.
  • Zorg voor de juiste mensen om je heen waarbij jij je waardevol voelt.

Onzekerheid na vreemdgaan is normaal, maar jij bent waardevol, ongeacht wat iemand anders heeft gedaan.

Take care, Lisette