open relatie na vreemdgaanBeste Lisette, Ik ben vijf maanden geleden verliefd geworden op een andere man en vreemdgegaan. We hebben elkaar een paar keer gezien. Ik voelde mij zo schuldig dat ik het aan mijn vriend heb verteld. Die was natuurlijk erg boos en verdrietig. Ik heb de ander sindsdien niet meer gezien, maar mis hem erg. Zou een open relatie iets voor mij zijn? Kan ik dit met mijn vriend bespreken? Nu ik verliefd ben geworden op een ander, kijk ik met andere ogen naar monogamie. Ik hou van mijn vriend, maar wil de ander ook kunnen zien. Ik vind het eigenlijk raar dat je maar met één persoon intiem mag zijn, en dat het liefst de rest van je leven. Hartelijke groet, Sophie.

Beste Sophie,

Wat is verliefdheid intens he? Je kunt waarschijnlijk aan niets anders denken. Veel stellen kiezen bewust of onbewust voor een monogame relatie. Dat is nu eenmaal de norm bij ons. Toch lukt het veel mensen niet om trouw te blijven, ondanks dat we onze partner geen pijn willen doen en vaak ook niet willen verlaten. Terecht dat je je afvraagt of de monogamie heilig zou moeten zijn. Er is dan ook een aanzienlijk groep mensen die kiest voor een open relatie. Daar zijn veel vormen van: van swingen (casual seks met anderen) tot poly-amoureuze relaties (volwaardige liefdesrelaties met meerdere mensen), en alles daar tussenin. Aan open relaties zitten ook nadelen, daardoor kiezen veel mensen er niet voor, of ze hebben er geen behoefte aan. 

Open relatie na vreemdgaan meestal geen goed idee

Een open relatie wordt vaker geopperd als iemand een affaire heeft. Je kunt natuurlijk ook van twee mensen houden en geen van beide kwijt willen. Voor een open relatie is echter een veilige en stabiele basis nodig. En die is er niet als iemand net is vreemdgegaan. Je hebt je vriend pijn gedaan en die voelt zich nu onveiliger bij jou. Dat de een seks heeft gehad met een ander is moeilijk, dat dit stiekem is gebeurt voelt onveilig. Een open relatie na vreemdgaan, althans meteen erna met degene met wie je bent vreemdgegaan, is dus meestal geen goed idee. Eerst moet het vertrouwen herstellen. Je vriend heeft een klap te verwerken en dat heeft tijd nodig.

Ga je vreemd omdat een open relatie beter bij je past?

Elk stel staat na overspel voor de vraag: waarom is dit gebeurd? Als je dit niet uitzoekt, blijft er langer wantrouwen. Je weet dan niet of de oorzaak er nog is en opnieuw kan leiden tot vreemdgaan. Bij deze zoektocht naar de oorzaak van vreemdgaan kan blijken dat het te maken heeft met:

  • De relatie.
  • Met jezelf; een grote behoefte aan bevestiging of een stemmingsprobleem .
  • Met een moeilijke context, zoals werkloosheid of andere problemen in je leven, waar je afleiding van zoekt.

Als dit allemaal niet speelt, kan het zijn dat je gewoon iemand bent tegengekomen waar je helemaal hotel de botel van bent. Dat betekent nog niet dat een open relatie bij je past. Je kunt je afvragen of je dit ook zou willen als je die ander niet was tegengekomen. En hoe het voor je zou zijn als je vriend ook met anderen intiem is. Als je dan nog het idee hebt dat een open relatie bij je past, – er zijn mensen die het ervaren als een geaardheid -, dan kun je dit natuurlijk bespreken met je vriend.

Hoe vertel je dat je een open relatie wilt als je bent vreemdgegaan?

Dit is natuurlijk iets lastigs. De eerste fase na vreemdgaan is de schokfase. Als er na de eerste schok, woede en pijn, meer stabiliteit komt, kunnen jullie praten over jullie relatie en de oorzaken van het vreemdgaan onderzoeken. Als dit niet goed lukt, kun je daar hulp van een relatietherapeut bij inschakelen. In deze fase kan duidelijk worden dat monogamie wellicht niet bij je past. Zorg dat er geen druk is om daar meteen iets mee te doen. Dit gegeven moet eerst indalen en verwerkt worden door jullie beide. Wat betekent dit, hoe is dit voor jullie, hoe belangrijk is het voor je om een open relatie te hebben? Als jullie hier antwoord op hebben en bij elkaar willen blijven, kunnen jullie praten over hoe jullie een open relatie vorm willen geven. Er zijn gespecialiseerde therapeuten en coaches om jullie daarbij te helpen als jullie er zelf niet uitkomen.

Wachten tot de verliefdheid over is, voor je bepaalt of een open relatie na vreemdgaan een goed idee is

Zoals ik begon, is verliefdheid iets heel heftigs. De neurotransmitters in je brein en hormonen in je lijf geven een intens gevoel. Je bent een beetje high, als het ware bezeten. Je hebt minder last van angst en bent bereid meer risico’s te nemen. Dit is het gevolg van een oeroud evolutionair trucje om voor voortplanting te zorgen. Dat betekent niet dat de ander niet echt leuk is, of niet bij je past, maar wel dat je een heel vertekent beeld kunt hebben. Daarom is het beter om eerst te ontnuchteren voordat je ingrijpende beslissingen neemt. Als je je op je relatie en vriend richt en jullie komen in rustig vaarwater en de verliefdheid neemt af, kun je opnieuw kijken hoe je dan over een open relatie denkt.