affaire met soulmateQ: Beste Lisette,
Mijn partner heeft 2 jaar een affaire gehad met zijn soulmate, zoals hij haar noemt. Hij heeft meerdere keren gelogen toen ik vroeg of er iemand anders was. Zij heeft de affaire beëindigd, maar hij bleef contact met haar zoeken met de suggestie samen verder te gaan. Nu hebben ze afgesproken dat ze zich eerst op hun eigen leven richten om daar hun ‘rotzooi’ op te ruimen en daarna verder te zien. Wat moet ik doen, ik heb toch nog hoop dat hij tot inkeer komt en bij mij blijft. Groet, I

A: Beste I,
Wat een moeilijke en pijnlijke situatie. Het eerste wat in mij opkomt is niet een antwoord, maar vragen: wat wil jij? Waar ligt jouw grens? Waarom blijf jij in deze relatie? Waar ben je bang voor?
Misschien hou je nog veel van je partner, of wil je bij elkaar blijven voor de kinderen. Maar als je partner zo lang met iemand anders een relatie had en tegen je heeft gelopen, heb je een flinke investering in jullie relatie van hem nodig. Dat kan hij nu niet bieden zo te lezen, hij wil met haar verder, ze is zijn soulmate, zegt hij.

Laat de controle los

Mijn belangrijkste advies is: laat de controle los en richt je op jezelf. Neem regie, dat geeft een krachtig gevoel. Je kunt je nu beter op je eigen leven richten en dingen gaan doen waar jij je sterker en beter door voelt. Zoek vooral ook steun in je omgeving bij mensen die onvoorwaardelijk achter je staan. Je zou ook tegen hem kunnen zeggen: ik ga mijn eigen leven leiden en zelf onderzoeken wat ik wil. Je hoeft niet meteen bij hem weg, maar ga leven alsof jullie uit elkaar zijn. Stem af waar nodig, bijvoorbeeld over de kinderen, en richt je op jezelf, op jouw geluk.

Valse hoop

Als ik het zo lees lijkt het erop dat er sprake is van valse hoop. Dat is een emotioneel afweersysteem dat je beschermt tegen pijn. Het is het geval als alle signalen op rood staan en je toch blijft hopen. Hopen tegen beter weten in. Misschien herken je dit bij jezelf. Je hoeft er niet over te oordelen, het is begrijpelijk dat je moeilijk kunt aanvaarden dat hij met haar verder wil. Voor je eigen welzijn is het wel belangrijk dat je realistisch bent.

Je grenzen voelen als je partner vreemdgaat

Misschien is deze crisis ook een goede aanleiding om jezelf onder de loep te nemen. Hoe gingen je ouders vroeger met jouw behoeften en gevoelens om? Dit nemen we namelijk over. Als er vroeger geen rekening werd gehouden met je gevoelens en behoeften, doe je dat zelf later ook niet. Je bent dan je innerlijke kompas kwijt, je kunt niet meer handelen naar wat goed en belangrijk voor je is. Je voelt je grenzen niet goed meer als je partner vreemdgaat, vaak omdat je veel in je hoofd zit: te piekeren, met je partner bezig zijn, etcetera.

Angst overwinnen

Vaak weerhoudt angst mensen om te doen wat goed voor ze is. De angst bijvoorbeeld om alleen te staan. Dat is menselijk, echter het is soms destructief om je door angst te laten leiden. Het helpt om je angst in de bek te kijken: wat is er eng? Vaak speelt zelfbeeld een rol, te weinig vertrouwen hebben in je eigen kunnen en zijn. Je betwijfelt of je leuk genoeg bent om van te houden, bent bang om alleen te blijven. Of je voelt je onzeker of je goed genoeg bent om voor jezelf te zorgen, ook financieel. Als angst je weerhoudt om stappen te zetten, kun je een coach of therapeut zoeken om je hierbij te helpen. Je kunt ook een financieel adviseur inschakelen om inzicht te krijgen in je financiële situatie.

Als een verwart kind blijven hopen

Als je merkt dat je vastzit en hier niet uitkomt, kan dat ook met vroeger te maken hebben. Als de relatie met je ouders vroeger onprettig was – je kreeg te weinig liefde, steun of bevestiging, of nog erger: je werd emotioneel verwaarloosd of er was (verbaal) geweld -, kan het zijn dat je later als een verwart kind blijft hopen dat je partner wel genoeg van je gaat houden. Terwijl hoe je partner doet niet goed voelt en niet goed voor je is. Ook dan raad ik aan om een therapeut te zoeken die je helpt met het oud zeer, zodat je makkelijker stappen kunt zetten.

Veel sterkte en hartelijke groet, Lisette