partner vreemdgegaan in vorige relatieQ: Ik ben gescheiden met 3 kinderen, en heb sinds vorig jaar een nieuwe relatie die heel fijn is, complementair, soepel, open; alles wat ik zoek. Mijn nieuwe partner is vreemdgegaan in zijn vorige relatie van 21 jaar; meerdere slippertjes en een affaire. Dit heeft hij mij in alle eerlijkheid verteld toen ik hiernaar vroeg. Ik merk dat dit veel met me doet. Ik ben hierover teleurgesteld en daarnaast merk ik een bijna continue grote onderhuidse spanning hierover. We praten er open over en hij doet enorm zijn best. Rationeel weet ik dat ik hem op dit moment 100 procent kan vertrouwen, ik voel toch onrust. Heeft u tips hoe ik hiermee om kan gaan?

A: Wat goed dat je hier hulp bij zoekt. Dat jullie open en eerlijk met elkaar kunnen praten en met aandacht naar elkaar kunnen luisteren is een superkracht. Misschien is dit wel een van de belangrijkste factoren voor een gelukkige liefdesrelatie. Op jouw vraag aan hem heeft je partner je in alle eerlijkheid dingen verteld over zijn huwelijk waar hij niet trots op is. Dat is moedig van hem en een mooi begin voor verdieping. Realiseer je dat noch jij, noch je partner precies dezelfde persoon zijn als toen in jullie eerdere huwelijk. Er is ondertussen veel gebeurd in jullie levens, en daar hebben jullie van geleerd. Rijker in levenservaring zijn jullie nu bij elkaar. Dit is nieuw, dit is anders. Jullie kunnen je liefdesrelatie nu samen gaan vormgeven.

Je alarmsysteem is aan

Maar dit zijn typisch situaties die eindeloos kunnen blijven doormodderen als je het niet echt aangaat met elkaar. Ik kan me goed voorstellen hoe lastig de situatie nu voor je is en dat je in eerste instantie teleurgesteld bent in je partner. Ineens is er een deuk gekomen in het rooskleurige beeld wat je van hem had. Ineens twijfel je. Als je partner is vreemdgegaan in zijn vorige relatie, wat betekent dat dan voor jullie relatie in de toekomst? Deze gedachte maakt je onzeker. Aan de ene kant weet je wel dat je hem nu 100 procent kan vertrouwen, maar aan de andere kant is je ‘alarmsysteem’ aangegaan. Dit gaat niet zomaar weg, ook al doet je partner enorm zijn best.

Een kans op goed leren praten met elkaar

Hoe een crisis zoals dit eigenlijk een bijzondere kans is om jezelf en elkaar beter te leren kennen en begrijpen, en hoe je door hierover met elkaar in gesprek te blijven, juist jullie verbinding en liefde kan versterken. Hoe jullie de betekenis van vreemdgaan beter kunnen begrijpen, zodat je het een plekje kan geven.

Niet automatisch in patronen schieten

Het goede nieuws is dat je ‘echte relatie’ eigenlijk pas begint bij een crisis. Jullie kennen elkaar pas net een jaar en tot nu toe liep alles soepel en makkelijk, als een droomplaatje. Zo beginnen relaties vaak, maar op een gegeven moment is de roze wolk over en komen partners weer met beide voeten op de grond. De werkelijkheid blijkt ineens anders je dacht. Nu krijgen jullie de kans om jezelf en elkaar beter te leren kennen en begrijpen. In plaats van meteen automatisch weer in je oude gewoontepatronen te schieten die je kent vanuit eerder relaties, kunnen jullie nu leren jullie dynamiek beter te begrijpen en andere keuzes te maken. 

Praten over het vreemdgaan

Herken je hoe jij soms in oud, reactief gedrag schiet? In welke situaties gebeurt dat? Hoe is dat bij je partner? Hoe hebben jullie dan impact op elkaar? Merk je dat je zo de verbinding met elkaar kwijtraakt? Dat het stress toevoegt? Hoe vinden jullie elkaar dan weer terug? Specifiek, bijvoorbeeld: “Toen je me vertelde dat je eerder in je huwelijk was vreemdgegaan, voelde ik me …. (teleurgesteld, onzeker, wantrouwend). Als ik me dan zo voel, heb ik meteen de neiging om …. (je ‘aan te klampen’, bevestiging bij je te zoeken, word ik boos/kritisch/verwijtend, of ik trek me terug, trek een muurtje op, ben bang dat je mij ook zult kwetsen/ of ….)”
“Als ik dat doe, merk ik dat jij ….. (erg je best gaat doen mij gerust te stellen, of steeds jezelf gaat uitleggen, of jezelf verdedigen, of …)” Jullie negatieve patronen ontdekken en leren daar iets goeds mee te doen is natuurlijk erg belangrijk. Omdat er vaak veel emotie onder patronen, kan het helpend zijn een paar sessies met een therapeut te hebben. Dan kom je vaak veel sneller tot positieve verandering.

Vreemdgaan begrijpen

Kunnen begrijpen waarom je partner is vreemdgegaan kan jou en jullie helpen het een plek te geven. Dit is niet bedoeld om het goed te praten. Kunnen jullie dit samen onderzoeken, vanuit gelijkwaardigheid, niet vanuit oordeel of verwijt. Vaak heeft een affaire te maken met het weer opnieuw ontdekken van een deel van jezelf wat belangrijk voor je is en wat je in je relatie was kwijtgeraakt. Hoe beter jij en je partner begrijpen hoe het vreemdgaan in zijn eerder huwelijk heeft kunnen gebeuren en wat precies de betekenis ervan was voor hem, hoe beter hij in staat is ervoor te zorgen dat het niet nog een keer hoeft te gebeuren.

Vragen die je kunt stellen over het vreemdgaan

 • Wat maakte zijn huwelijk op dat moment kwetsbaar, zodat er voor hem die ruimte en behoefte ontstond om met een derde contact te hebben?
 • Ervoer hij een gemis in zijn huwelijk dat hij niet goed bespreekbaar kon maken met zijn ex? Dacht hij dat gemis met een derde te kunnen vervullen?
 • Hoe was zijn ex op dat moment in hun huwelijk toen hij die affaire had?
 • Hoe was hijzelf op dat moment toen hij de affaire had?
 • Wat was de betekenis van de affaire voor je partner?

Tips als je partner is vreemdgegaan in vorige relatie:

 • Blijf met elkaar in gesprek, juist over de dingen die moeilijk zijn
 • Stel open vragen en sta open voor de antwoorden
 • Je wilt elkaar begrijpen, vanuit gelijkwaardigheid, niet vanuit oordelen of verwijt. 
 • Met aandacht leren luisteren naar elkaar
 • Ga uit van het goede in elkaar: ik ben oké, jij bent oké
 • Blijf open en nieuwsgierig, elkaar en jezelf echt willen begrijpen
 • Doe regelmatig aan zelfreflectie (wat gaat er goed, wat gaat er niet goed, wat zou ik anders kunnen/willen doen, etc)
 • Durf te delen wat je voelt, durf te vragen wat je nodig hebt van elkaar
 • Dit is een proces, relaties groeien door moeilijkheden aan te gaan!

Door: EFT relatietherapeut, individueel therapeut en coach Sandra