partner verlaten voor anderBeste Lisette,

Ik dub al een tijdje of ik mijn partner verlaten zal voor een ander.  Ik heb iemand ontmoet op wie ik verliefd ben. Hij past veel beter bij mij dan mijn vriend. Maar van mijn vriend hou ik ook, maar ik vind onze relatie al een tijd niet fijn. We hebben drie kinderen, dat speelt ook een rol. Ik kom er niet uit. Hoe weet je of je je partner moet verlaten voor een ander?

Groet, J

Beste J,

Het is ook moeilijk je partner te verlaten voor een ander. Daar zijn vele redenen voor, zoals:

  • Je wilt je kinderen een scheiding niet aan doen.
  • Je wilt je partner niet verdrietig maken.
  • Je houdt van je partner.
  • Het ligt niet aan je partner.
  • Je bent bang voor oordelen.
  • Je bent afhankelijk van je partner.
  • Je weet niet of je minnaar ook voor jou kiest.
  • Je twijfelt of je je minnaar kunt vertrouwen.
  • Je twijfelt of je met je minaar echt gelukkig zult worden.

Verkeerde redenen om bij je partner te blijven

Er zijn een aantal redenen waarom je niet bij je partner zou moeten blijven, in mijn ogen. Bijvoorbeeld angst. Angst voor spijt, angst voor oordelen, angst om er alleen voor te staan, of angst dat het met je minnaar ook niets wordt. Een andere verkeerde reden zijn de kinderen. Het geluk van je kinderen, als je die hebt, is natuurlijk heel belangrijk, maar als je zelf ongelukkig bent met je partner en geen kans op verbetering ziet, zijn je kinderen in mijn ogen niet genoeg reden om te blijven. Geld zou ook geen reden mogen zijn, maar kan wel een reden zijn om eerst te zorgen dat je financieel een relatiebreuk kunt veroorloven. En tot slot kun je natuurlijk niet bij je partner blijven omdat je het zo zielig vindt om hem te verlaten.

Bij twijfel niet je partner verlaten voor een ander

Als ik twijfel hoor is mijn advies altijd: richt je eerst op je vaste relatie. Wat mis je in de relatie, in je leven, of in jezelf? Hoe uit je je gevoelens en behoeften? Door goed te praten met je partner over je gevoelens en behoeften, geef je je vaste relatie een echte kans. Dat kan ook met relatietherapie. Maar je geeft je vaste relatie pas echt een kans als je de ander loslaat. Anders blijf de affaire de vaste relatie in de weg staan. Als je relatie uiteindelijk nog niet werkt, weet je dat je het echt geprobeerd hebt. De kans op spijt achteraf is dan klein. Je kunt ook overwegen je partner te vertellen dat je een ander leuk vind en het niet meer weet. Dan neem je hem mee in jouw emotionele proces, waardoor het niet onverwacht komt als je hem verlaat. Dat kan een vechtscheiding voorkomen.

Niet snel partner verlaten voor een ander

De meeste mensen die een ander leuk vinden of er een affaire mee hebben, verlaten hun partner niet. Maar het liefst maken ze geen keuze en stellen deze uit. Pas als de ander geen genoegen meer neemt met zijn positie, of als de partner het overspel ontdekt, of de situatie te ingewikkeld is geworden, gaat de overspelige een keuze maken. En dan kiezen ze bijna altijd voor hun partner. Dat is dan niet makkelijk, want ook aan een minnaar ga je je hechten. Hier lees je hoe je je minnaar of minnares loslaat.

Niet je partner verlaten voor een ander als je verliefd bent

Verliefdheid is een rare toestand om in te zijn. Stofjes als dopamine en adrenaline beheksen als het ware je brein en je lichaam. Je voelt je heel anders dan normaal. Veel mensen vinden het heerlijk, je voelt je levendig en hebt veel zin in seks, die ook heel intens is. Verliefdheid is echter ook bedrieglijk. De roze bril is een cliché, maar je kijkt niet zo kritisch naar de ander en in een vergelijking komt je vaste partner er altijd bekaaid af. Daarnaast onderdrukt verliefdheid angst, waardoor je meer risico’s neemt, waardoor de kans op spijt groter is. Dus het is verstandig om te wachten met het besluit tot de verliefdheid over is. Hier lees je meer over verliefdheid.

Misschien weet je al dat je je je partner wilt verlaten voor de ander

Als een cliënt twijfelt of hij zijn partner wil verlaten voor een ander, luister ik een aantal sessies goed hoe hij erover denkt, welke gevoelens er zijn en vraag naar de geschiedenis van de vaste relatie. Ik onderzoek met de cliënt wat maakte dat hij aan de affaire begon. Wat vond hij? Hoe belangrijk is dat op de lange termijn? Hoe zou zijn leven worden als hij voor de ander kiest? Soms hoor ik dan tussen de regels door dat iemand eigenlijk het besluit al heeft genomen, maar de moed nog niet heeft om de stap te zetten. Als ik dat zeg en het klopt, kan ik daarbij helpen.

Niet lang wachten met besluiten, doe iets!

Wat mij vaak is opgevallen is dat hoe langer cliënten twijfelen, des te moeilijker het wordt. Door de stress slapen ze slecht, piekeren veel, voelen ze zich wanhopig en lopen helemaal vast. Begrijpelijk! Het is een hele grote beslissing en zo’n keuze gaat hoe dan ook pijn doen. Uitstellen maakt de keuze echter moeilijker doordat je je steeds slechter gaat voelen. Natuurlijk kun je er wel tijdje onderzoeken wat je wilt, maar daar schiet je alleen iets mee op als je tegelijkertijd ook iets doet. Wat je kunt doen is uitzoeken wat voor jou belangrijk is in een relatie. Hoe wil je je voelen? Wat past bij je? Bij wie is dit mogelijk? En ga je angsten aan, zodat die niet achter het roer zitten.

Voelen of je je partner wilt verlaten voor de ander

Veel mensen denken hard na over de keuze. En in je hoofd kom je hier nooit uit. Het is veel te complex en vooral een gevoelskwestie. Op een gegeven moment voel je wat je echt wilt. Dat ‘voelen’ lukt alleen als je juist niet teveel in je hoofd zit. Afstand nemen van je situatie en voor rust zorgen, helpt. Ook kan het helpen om naar een deskundige te gaan die goed doorvraagt. Die kan ook zien wanneer je jezelf voor de gek houdt en onderscheiden wat je werkelijk wilt, wat bij je past, wat belangrijk voor je is, en wat je angsten zijn of waar je tegenop ziet.

Je partner vertellen dat je hem verlaat voor een ander?

Stel dat je besluit je partner te verlaten en met de ander door te gaan. Moet je dan je partner vertellen wat de situatie is? Dit is een persoonlijke keuze. Mocht je dit doen, dan raad ik aan om niet meteen weg te gaan. Dat is ook goed als je partner de breuk niet zag aankomen. Het is belangrijk om de tijd te nemen en te praten. Je partner heeft vast veel vragen en het is helpend als hij antwoorden krijgt. Ook helpt het je partner om te zien dat jij zijn leed aantrekt en het ook moeilijk vindt. Als je partner alleen maar woedend is en praten niet lukt, kun je weggaan en kijken of je later nog kunt praten. Het is voor beide belangrijk om de relatie goed af te sluiten.

Redenen om je partner te verlaten voor een ander

  • Je weet diep van binnen dat de ander echt beter bij je past, en je bent niet meer verliefd.
  • Je partner is niet goed voor je. Niet omdat hij slordig is, te hard werkt, zeurt, niet spannend is, of omdat de relatie saai is. Ik heb het over een partner die je uitscheldt, kleineert, manipuleert, of gewelddadig is.
  • Ook als je partner een verslaving heeft en dit niet onderkent of aanpakt heb je een goede reden.
  • Als je al vaak hebt geprobeerd je relatie te verbeteren en hebt aangegeven wat je nodig hebt, maar je partner doet niet zijn best, of het lukt jullie niet om een fijne relatie te krijgen.
  • Als je al jaren niet meer van je partner houdt.