Beste Lisette,
Mijn vriendin heeft een affaire gehad en mij daarmee veel pijn gedaan. We zijn nu een jaar verder en het gaat veel beter met ons. Toch vind ik het moeilijk mijn vriendin te vergeven. Ze heeft na mijn ontdekking van het overspel haar minnaar nog een paar keer gezien, dat blijft mij dwarszitten. Hoe doe ik dat, vreemdgaan vergeven? Groet A.
Beste A.,
Als je partner is vreemdgegaan is dat erg pijnlijk. Het veroorzaakt een relatietrauma. Degene waar je op rekende, op bouwde, blijkt onbetrouwbaar te zijn (geweest). Degene die je normaal helpt bij problemen en pijn, veroorzaakt pijn en problemen. Het is moeilijk te begrijpen, hoe kan zij jou dit aandoen? Jullie relatie of zelfs jullie gezin op het spel zetten? Vergeving is een groot thema. Ik beantwoord je vraag daarom aan de hand van 6 deelvragen vragen en antwoorden over vreemdgaan vergeven.
1 Moet je vreemdgaan vergeven?
Vreemdgaan hoef je niet te vergeven. Het kan zijn dat je het overspel onverteerbaar voor je is, dat het te pijnlijk is en te ver afstaat van jouw waarden. Forceer jezelf dan niet. Je bent geen slecht mens als je niet kunt vergeven. Soms is vergeven onmogelijk.
Maar als je samen verder wilt, is vergeving wel nodig. Het vergeven markeert een overgang van de crisissituatie naar relatie 2.0. Het is moeilijk als de een de ander iets kwalijk blijft nemen, ook als je daar niet over praat. Ik lees dat het nu veel beter met jullie gaat. Praten jullie wel over het vreemdgaan? Weet je wat je vriendin dreef, waar ze naar op zoek was? Vaak wordt vergeven wat makkelijker als je de motieven begrijpt. Dat betekent niet dat je het goedkeurt, maar dat je de beweegreden snapt. Je kunt je vriendin vragen hierover meer te vertellen.
2 Waarom zou je vreemdgaan vergeven?
“If I didn’t leave my bitterness and hatred behind, I would still be in prison.” Mandela was expert in vergeving. Zijn visie was dat voor heling dader en slachtoffer zijn aangewezen op verzoening. Dat betekent niet acceptatie van de misdaad, maar wederzijdse erkenning en het zien van de ander als mens in plaats van dader of slachtoffer. Ik merk vaak dat bedrogen cliënten zich ‘ontkent’ voelen door hun partner: op het moment dat die een keuze had, werd niet aan hun gedacht. Tegelijkertijd kunnen ze, vaak uit angst en boosheid, hun partner soms alleen nog als de overspelige zien. Ze vergeten of negeren dat die ook gevoelens heeft die ertoe doen. Voor jou zal het onmogelijk zijn als je vrouw niet erkent dat ze een grote fout heeft gemaakt en jij haar niet als mens ziet.
3 Hoe snel moet je overspel vergeven?
Vreemdgaan is geen rationele daad, het is veel meer een emotioneel proces waarbij de wonden helen en je je weer open kunt stellen voor je partner. Forceer jezelf dus niet, dit proces heeft tijd nodig. Je hebt tijd nodig om te bevatten wat er is gebeurd en waardoor dit is gebeurd. Om te overleven, vragen te stellen, te rouwen, de pijn door te worstelen, en samen met je partner de pijn, boosheid, het wantrouwen te leren hanteren. Als dat lukt en je bent verder in het emotionele proces, ga je voelen dat je weer open kunt staan voor je partner. Je wilt dan niet langer je partner iets nadragen, en bent waarschijnlijk in staat om te vergeven. Het moment waarop je vergeeft is een persoonlijke kwestie. Er is geen goed of fout moment.
4 Moet je over het vreemdgaan heen zijn om te vergeven?
Vreemdgaan vergeven betekent niet dat je er overheen moet zijn, dat je helemaal geen pijn meer mag voelen of geen angst voor herhaling mag hebben. Het betekent ook niet dat je er niet meer over mag praten. Het maakt juist onderdeel uit van het emotionele proces, het kan je verder helpen daarin. Bepaal zelf of je klaar bent om vooruit te gaan: je moet eerlijk tegen jezelf zijn of je klaar bent. Je hoeft vergeven niet te zien als iets eenmaligs, je kunt vanaf het moment dat je er klaar voor bent steeds als je de pijn voelt herhalen dat je vergeeft (hoeft niet hardop te zijn). Je bevrijdt je vrouw zo steeds weer van haar schuld en jezelf van slachtofferschap. Je ziet jullie beide steeds weer als imperfecte, kwetsbare en goede, veerkrachtige mensen.
5 Kun je ontrouw ook vergeven als de affaire doorging nadat je het ontdekte?
De impact van overspel is groter als het bedrog groter was; langer duurde, meer om het lijf had qua frequentie en gevoelens, met meer leugens gepaard ging, of als de waarheid stukje bij beetje boven is gekomen. Dat maakt vergeving moeilijker, omdat het trauma groter is en het emotionele proces taaier is en langer duurt. Ook als je vroeger bevestiging of liefde hebt gemist of nare dingen hebt meegemaakt, kan het bedrog je dieper raken en zal het meer tijd kosten om door het emotionele proces te gaan. Neem de tijd hiervoor.
6 Hoe kun je ontrouw en liegen vergeven?
Het is belangrijk dat jullie samen goed omgaan met de impact van het overspel en de vragen die het oproept. Je hebt het nodig om te zien dat je vriendin zich laat raken door de impact op jou en verantwoordelijkheid neemt. Dat zij beschikbaar voor je is en op zichzelf reflecteert. Het betekent niet dat je vriendin elk moment dat jij wilt erover wilt praten hierin mee gaat, maar wel regelmatig tijd hiervoor maakt. Je hebt het nodig te zien dat zij emotioneel betrokken bij je is en laat zien hoe belangrijk jij en jullie relatie voor haar zijn. En natuurlijk dat ze erkent dat ze een fout heeft gemaakt. Het meest helpend bij vergeving is misschien het besef: het is niet de bedoeling van mijn vriendin geweest om mij zo’n pijn te doen. Vergeven kan moeilijk zijn en als het niet lukt is relatietherapie zinvol.
Vergeving helpt om verder te gaan
Onthoud dat het vasthouden aan boosheid of weerstand tegen het overspel op de lange termijn alleen maar pijn zal doen. Die boosheid en weerstand overdekt waarschijnlijk je pijn en angst. Als je hierin blijft vastzitten, kun je hiervoor hulp zoeken bij een goede coach of therapeut.
Als je echt hebt besloten om verder te gaan, concentreer je dan samen op het emotionele proces, het herstellen van vertrouwen en het creëren van een sterke basis voor jullie toekomst samen. Dit kan inhouden dat je open leert praten over jullie gevoelens en behoeften. Richt je daarnaast op dingen doen die je gelukkig maken en je gemoedsrust brengen, dit kan je ook helpen met genezen en vooruitgaan.